Најновије вести

Ракић: Десет милиона евра за економски опоравак општина

Потпредседник Владе и министар локалне самоуправе Горан Ракић, у присуству премијера Хотија, министра здравља, министра образовања и градоначелника општина, на састанку организованом поводом разматрања ситуације изазване вирусом КОВИД 19, говорио је о подршци општинама за економски опоравак.

 

Након осврта на стање са коронавирусом како на Косову тако и у целом свету, министар Ракић је представио активности МЛС-а у времену пандемије као и планове за будућност.

Говорећи о помоћи и подршци општинама, поред многобројних пројеката који који су у фази реализације, министар је истакао пројекте који се имплементирају кроз грантовну шему за општински учинак, где је издвојено 4,9 милиона евра од стране МЛС-а и влада Швајцарске, Шведске и Норвешке. Такође је истакао важност пројеката из Програма за развој друштвено економске инфраструктуре и међуопштинске сарадње са износом од 573.347,00 евра, као и пројекат “Општина за младе” који финансира јапанска Влада преко Светске Банке у вредности од 3 милиона.

На крају свог излагања министар је говорио и о Плану Владе за економски опоравак: ” У односу са задњим актима које је Влада донела, односно одлуком бр. 01/23 о усвајању Плана за спровођење програма економског опоравка, министарство се обавезало да преузме одговорност за спровођење обавеза које произилазе из овог процеса. С тим у вези, 10 милиона евра биће расподељено општинама за управљање ситуацијом која је створена панденијом КОВИД 19, као и 29 милиона за подршку општинама. Надаље, у складу са захтевом Канцеларије премијера, министарство је припремило предлоге пројекција улагања у инфраструктурне пројекте на локалном нивоу за период од пет година 2021-2025, у износу од 58.388.098,23 евра”, истакао је Ракић.

Министар Ракић се на крају захвалио свима на непрекидној сарадњи и истовремено изразио посвећеност у борби против вируса, искрено надајући се што скоријем повратку нормалном животу без пандемије.

Подели на: