Најновије вести

Ракић: Док Приштина чини све да отежа живот нашем народу председник Вучић тражи компромис

У седишту Српске листе, у Косовској Миртовици, одржана је конференција за новинаре, којој су поред председника Горана Ракића присутвовали и други представници Српске листе. Конференција је заказана да би информисали грађане Косова и Метохије о току разговора са председником Александром Вучићем.

 

 

Састанку са председником Вучиће, одржаном у Палати “Србија” присуствовали су и премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали као и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да је тај састанак био отворен и конструктиван и да их је Вучић детаљно информисао о састанцима у Бриселу, са представницима међународне заједнице као и са Аљбином Куртијем.

“Када говорим о састанку желим да поручим нашем народу да у овом тешком тренутку, када Приштина чини све да једностраним потезима отежа живот нашем народу и најдиректније угрожава мир, наш председник чини све да дође до компромиса и да се сачува мир, пре свега, да се сачува наш народ и да остане на својим вековним огњиштима”, рекао је Ракић.

Ракић каже да су председнику Вучићу пренели своје ставове који првенствено подразумевају пуну подршку у проналажењу компромисног решења.

“Од председника смо тражили јасне и чврсте гаранције да неће дозволити прогон и погром нашег народа. Председнику смо поручили да смо до сада више пута, на његово инсистирање, настављали да се институцијално боримо за права нашег народа. Ако се не дође до решења ми ћемо почети са напуштањем свих институција, прво ми политичари а после сви редом, тужиоци, судије, полиција… На тај начин ће доћи до тоталне разградње Бриселског споразума, којег је Приштина обесмислила упорним одбијањем да и након 10 година формира Заједницу српских општина”, рекао је председник Српске листе.

Ракић је навео да су уверени да ће председник Вучић доћи до компромисног решења, иако је за компромис потребна и сагласност друге стране.

“Овом приликом позивамо и КФОР да остане гарант мира и безбедности за све људе на овим просторима, поштујући мандат и Резолуцију 1244. Позивамо их да спрече евентуални прогон Срба, и не остану пасивни као што су били 2004. године. Не смеју да дозволе да албански специјалци довлаче тешку механизацију и ватрено оружје у чисто српске средине”, навео је Ракић.

“На самом крају желим да вам поручим – ми свмо свој на своме, овај народ не јуриша на било кога већ жели да живи нормалним животом. Народ јесте забринут али и решен да остане и опстане. Свесни смо да ово није питање таблица и личних карата и да ће се сутра појавити нови изговори за малтретирање нашег народа”, закључио је Ракић и додао да су представници Српске листе увек били и биће уз свој народ.

Ракић је окупљенима пренео речи председника Вучића да Србија неће дозволити прогон и убијање нашег народа.

“Србија никада више неће дозволити Олује и тракторске колоне, Србија неће оставити на цедилу свој народ”, пренео је Ракић Вучићеву поруку.

Председник Српске листе обавестио је јавност да су градоначелници и председници скупштина све четири општине са севера, Северна Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток сазвали заједничку седницу за среду у 12 часова, на којој ће се расправљати о безбедносној ситуацији на КиМ.

 

Подели на: