Најновије вести

Ракић и Јевтић у манастиру Високи Дечани: Заштитићемо имовину манастира

Представници Срспке листе и министри у косовској влади, Горан Ракић и Далибор Јевтић, посетили су манастир Високе Дечане и пружили подршку монаштву у превазилажењу тешких тренутака у борби за очување манастирске имовине.

 

Ракић и Јевтић, су током сусрета са игуманом манастра Високи Дечани оцем Савом Јањићем, рекли да се само јединством може очувати идентитет Срба и стати на пут неспоровођењу закона које влада у случају манастира Високи Дечани.

“Нећемо дозволити кршење закона и судских одлука и снажно ћемо се залагати где год буде било потребно да се имовина манастира Високи Дечани и целе Српске православне цркве заштити. Светиње су место сабирања Срба и стуб останка и опстанка српског народа, управо зато представници Срспке листе неће пристати ни на какве компромисе у њиховој заштити”, истакли су Ракић и Јевтић.

Из Дечана су позвали представнике међународних организација да одлучније реагују и спрече овакво опхођење према бисеру како српске, тако и светске културне баштине, коју посећују туристи из читавог света.

Да је данашња посета веома значајна потврдио је и отац Сава Јањић, нагласивши да је слога Срба нешто што је у овим тренуцима најважније.

Српска листа јуна месеца осудила церемонију отварања пута који се гради у близини зоне манастира Високи Дечани, а којој су присустовали чланови Владе Косова, док је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић истакао да селективно спровођење судских одлука и закона угрожава владавину права.

Такође је изразила јасан став да би градња транзитног-магистралног пута Дечани-Плав била флагрантно кршење закона о специјалним заштићеним зонама и да је неприхвтаљива. То се односи и на сваки сличан пројекат који би угрозио аутентични природни амбијент око манастира Високи Дечани, што је регулисано законом.

Маја месеца 2016. године, након 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, Уставни суд Косова донео је одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. године о потврди власничког права манастира Високи Дечани над 24 хектара спорне земље.

Локалне власти у Дечанима већ четири године не спроводе ову одлуку.

Подели на: