Најновије вести

Ракић најавио изградњу две зграде за избегла и расељена лица у Лепосавићу

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић посетио је данас, поводом недеље посвећене избеглицама, општину Лепосавић, где је у пратњи градоначелника Зорана Тодића обишао избегличке породице и најавио изградњу зграде којом би било омогућено затварање избегличких колективних центара у тој општини.

 

Заједно са Ракићем избеглице су обишли и представници Европске уније, као и делегације УН и УНХЦР, а истакнуто је да ће се заједничким снагама укључити у решавање проблема избеглица у општинама на северу Косова, са циљем збрињавања избеглица и затварања колективних центара.

Ракић је изјавио да је пре свега задовољан што је у могућности да најави почетак изградње зграде којом би се решио вишегодишњи проблем избеглица на подручју општине Лепосавић.

“Данас смо обишли Лешак и Лепосавић и ово је почетак процеса затварања колективног центра и на овом месту биће изграђене две зграде којима ћемо сместити избеглице који живе у колективном центру у општини Лепосавић. Идентичан начин ћемо применити и у општинама Звечан и Зубин Поток и на тај начин омогућићемо боље услове за живот расељених лица који тренутно живе у колективним центрима и на тај начин ћемо трајно решити њихов стамбени статус”, рекао је Ракић.

Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић изјавио је да је срећан што ће у наредним недељама почети са изградњом зграде у којима ће свој дом наћи 40 породица.

“За непуних двадесет дана кренуће радови на изградњи ове две зграде. Ова идеја се родила пре неколико година, сада смо у процесу избора извођача, а општина је обезбедила парцелу и ја се захваљујем људима из Министарству за заједнице и повратак, Европске уније, УНХЦР и ДРЦ који су уложили напор и једним тимским радом дошли смо до момента да ћемо за неколико дана почети са почетком радова на изградњи ове две зграде”, напоменуо је Тодић.

Координатор за развој УН на Косову Улрика Ричардсон је истакла да је ово један од корака ка затварању колективних центара.

“УН подржавају ову одлуку којом ће се обезбедити достојанствен живот породицама који су јако дуго живели у колективним центрима. Поздрављамо приступ услугама здравства, бризи о деци, јавни превоз и све остало. Ово је добар приступ помирењу и захваљујем се приступу овом тиму и Европској унији која је донатор овог пројекта”, казала је Ричардсон.

На конкурс ће, према речима надлежних, моћи да се јаве, како особе које живе у избегличком центру, тако и остале избегличке породице које немају решено стамбено питање и живе у приватним смештајима, а налазе се на територији општине Лепосавић.

Шеф мисије УНХЦР на Косову Ерол Ардуч подсетио је да је ово одлична прилика да се на делу види да заједничким снагама може много да се учини на побољшању квалитета живота избеглица.

„Још имамо око 15 колективних центара, људи у последњих 20 година живе у колективним центрима, то су старе особе које живе у тешкој ситуацији. Ово нам да је наду да ће за годину дана од данас људима пружити бољи живот што и јесте наш коначан циљ”, закључио је Ардуч.

Изградњом ове две зграде на територији најсеверније косовске општине биће омогућено трајно решење за 40 породица које две деценије живе у избегличким камповима у Лепосавићу. Ношени ратном вихором на простору ове општине уточиште су нашле многобројне интерне и расељене породице како из Хрватске и Босне и Херцеговине тако и из сукоба на Косову.

Подели на: