Најновије вести

Ракић: Очекујемо да се пресуди онима који су починили злочин у Старом Грацком

Председник Српске листе Горан Ракић огласио се данас поводом годишњице убиства 14 жетелаца у Старом Грацку рекавши да се улази у трећу деценију од злочина, а још се чека да правда пресуди злочинцима који су угасили животе невиних и голоруких Срба који су тога дана радили на својим имањима.

 

У саопштењу достављеном медијима Ракић каже да је злочин у Старом Гацку један у низу злочина над Србима .
„Данас желим да подсетимо да је над нашим сународницима почињен зверски и кукавички злочин, који нажалост није једини, већ је само један у низу злочина над српским и неалбанским живљем који је остао да чува своју дедовину, да се бори за опстанак и гради будућност за себе и своја будућа покољења“, наводи се у саопштењу.
Председник СЛ изразио је веровање да је правда достижна.
„И поред лоших искустава са међународним судовима ми искрено верујемо да ће суд бити праведан и осудити оно сто је остало некажњено, а остало је много. Остала су деца убијена на реци, 14 жетелаца, остали су спаљени манастири и цркве и још много незавршених прича о злочинима и неосуђеним починиоцима“, каже се између осталог уз оцену да је „Период када је жетва у јеку, нама Србима буди горка сећања која нас враћају у дане када смо доживели масакр, страдање и велику неправду“.
Овим саопштењем се према речима Ракића апелује у име целог српског народа да се окривљени изведу пред лице правде.
„Зато користим прилику да и са овог места апелујем, у име целог српског народа, у име породица страдалника, на све оне којима су пуна уста приче о владавини права и демократији на овим просторима, да приведу оне који су систематски и организовано починили злочине над српским народом, изведу их пред лице правде и осуде. Злочинци имају име и презиме, и сви одговорни за злочине без обзира на њихову националност, као и националност жртве морају бити кажњени“, пише у саопштењу.
Ракић се осврно и на свакодневне инциденте који се дешавају у срединама са већински српским становништвом.
„И поред неизмерне храбрости да се остане на своме и жеље породица настрадалих да се не заборављајући прошлост, гледа у будућност, поставља се логично питање на које нажалост нема одговора, са ким и поред кога градити будућност!? Јел са онима који и даље пале и пљачкају српску имовину, онима који покушавају да на све могуће начине отуђе и присвоје оно што је одувек припадало Српској Православној Цркви, онима који бију, прете и застрашују повратнике…. тако се не гради заједничка будућност и међусобно поверење, драги пријатељи, драге наше комшије. Са таквима мира немају Срби, али нема је ни било ко други без обзира на националност, веру и језик“, поручио је Ракић.

Подели на: