Најновије вести

Ракић: Приштина истерује Србе из КПС-а

Упади специјалне јединице косовске полиције РОСУ на север Косова показују намеру Приштине да измени структуру косовских полицијских снага у овом делу покрајине, односно да из њих потисне Србе и да изигра Бриселски споразум, изјавио је председник Српске листе Горан Ракић.

 

Подсетићу вас да су након суспензије неколико српских полицајаца на прелазима Јариње и Брњак њихова места заузели Албанци, а да на пример у суду у Косовској Миторвици две трећине администрације чине Албанци, иако је договорм у Бриселу била обавеза да број радника буде пола-пола”, истиче Ракић за данашњу Политику.

На питање да ли је циљ Приштине да постави Албанце за командире полицијских станица, да ли упадом могу да заузму полицијске објекте и да ли је циљ Приштине да постави “Србе који би били гори од Албанаца”?, Ракић понавља да им је циљ промена етничке структуре у своју корист.

“Одговорност за своје поступке сноси свако од нас па и они који су спремни да продају веру за вечеру. Нама то није ниста ново и непознато. Сам покушај криминализације севера и свих нас, професора, предузетника, правника, младих, жена, свакодневан је. У томе предњачи албанска штампа из Приштине која ствара атмосферу линча над Србима, посебно члановима Српске листе”, рекао је Ракић.

Он наводи да томе доприноси и део опозиције окупљен око Драгана Ðиласа, а чији су пријатељи Рада Трајкловић, Слободан Петровић, Ненад Рашић и остали недавно поражени на парламентарним изборима.

“Ови неосновани напади и криминализација од стране поменутих дају алиби албанским лидерима да упадају на север КиМ”, каже Ракић.

Он указује и на то да циљ Приштине није био да упадом РОСУ изврши само хапшење, већ да демонстрира силу и застрашује народ на северу.

“Просто је невиђено у нормалним друштвима да било ко шаље стотине до зуба наоружаних људи сумљиве прошлости на недужан народ пре зоре, а све ради хапшења двојице људи. Они су могли да буду позвани и верујем да би одговорили на тај позив. Нема тог документа који гарантује Приштини да може да терорише Србе, уз очигледно ћутање Међународне заједнице. То ћутање ствара утисак да је Приштини све дозвољено па и то да хапси и притвара Србе без икаквих доказа”, каже Ракић.

Он охрабрује суграђане који су претрпели страх и материјалну штету да поднесу тужбе.

“Без обзира на све притиске, молим грађане да остану прибрани и суздржани на провокације које долазе из Приштине. Грађани морају да знају да су овакви потези, потези очајника који су све више нервозни због нарастајућег незадовљства грађана албанске националности својим лидерима. Али и због фрустрираности због српског јединства које је успостављено под барјаком СЛ и политике председника Алекандра Вучића”, истиче Ракић.

Он поручује и да је мир преко потребан, али да то није и неће бити разлог да на сваком кораку и на свим местима не бране интересе српског народа.

Подели на: