среда, 15. марта 2023. | 13:22
Најновије вести

Ракић са расељенима из Подујева: Циљ да се врати што више породица

Представници 30 расељених породица из општине Подујево, састали су се у Нишу са косовским министром за заједнице и повратак Гораном Ракићем.

 

Састанак је организован како би се нашао начин и пружила подршка породицама да се врате на КиМ, наводи се у саопштењу.

Горан Ракић је на састанку рекао да процес повратка не наилази на искрену подршку привремених институција у Приштини и да зависи искључиво од Министарства за заједнице и повратак, које улаже велике напоре да врати што више људи у своје домове и на своја имања.

“Имате моју искрену подршку да се вратите на своја имања и ја сматрам да смо данашњим сусретом већ начинили први корак у том правцу. Морате да знате да ћемо на овом путу наићи на многе проблеме, али морамо бити упорни у послу који смо данас започели, како бисмо остварили циљ”, навео је Ракић.

Како је оценио, повратак ће бити велики успех.

“Идеја нам је да вратимо што већи број породица и направимо што већи број кућа које ће имати комплетан садржај, како би повратак био реалан и одржив. За тако нешто ће нам требати подршка међународних организација и свих оних који су спремни да подрже такву идеју. Разговараћу са свима којима буде требало да план реализујемо “, поручио је Ракић.

Расељени су током састанка истакли да постоји искрена жеља и намера да се врате на своја имања, а као највеће проблеме су изнели, проблем са узурпираном имовином и немогућност решавања проблема са личним документима.

“Спремни смо да се вратимо на своја имања и то је наша велика жеља. Неки од нас већ 22 године плаћају кирију за становање”, истакли су расељени из Подујева који су присуствовали састанку.

Ракић је расељенима пренео да ће о састанку и свему ономе што је договорено, упознати и представнике међународних организација и разговарати са свима онима који могу да помогну.

У Подујеву је пре оружаних сукоба 1999. године било 1.500 Срба, а данас их готово нема.

Подели на: