понедељак, 29. маја 2023. | 07:04
Најновије вести

Ракић: Срби на КиМ морају под један барјак, боље да битку водимо у институцијама, него на мостовима

Српски народ зна да је однос косовских институција према Србима непримерен, без обзира на област о којој говоримо. Наше деловање унутар тих институција је свакодневна борба у којој нема фер услова, нити минимума поштовања нашег народа, али, без обзира на препреке, ми немамо алтернативу осим да се боримо и радимо, каже председник Српске листе Горан Ракић.

 

“Боље да битку за грађане водимо унутар институција у Приштини него на мосту у Косовској Митровици, или неком другом српском месту. Тај рад није био и никада неће бити лак, али је то уједно и обавеза за сваког од нас, да у тешким временима будемо ослонац и подршка свом народу”, објашњава одлуку о учешћу на изборима у Приштини, Ракић, упркос томе што се показало да албанске власти не поштују договоре.

Каже да Српска листа од оснивања има јасне циљеве – да се сви Срби на КиМ, под једним барјаком, заједно са државом Србијом и председником Александром Вучићем, боре за заштиту интереса нашег народа и других невећинских заједница.

“И ове изборе очекујемо у нади да ће протећи у миру, али и да ће наш народ још једном једногласно подржати политику опстанка и останка на овим просторима, али и политику мира и економског просперитета председника Вучића”, рекао је Ракић.

Истиче да чим је нешто добро за Србе, политичари у Приштини то саботирају. “У последњем мандату успели смо, захваљујући својој снази у парламенту, да неке ствари померимо са мртве тачке, јер смо показали да не могу да поткупе или уцене наших десет посланика. Зато је и на овим изборима преко потребно да сви мандати буду у рукама Српске листе, а не неких Срба који би да шурују са онима који нам не мисле добро”.

Каже да не изненађују све чешће најаве албанских политичара о измени Бриселског споразума, да се из њега “избаци” ЗСО, али ћутање ЕУ на поруке албанских политичара је срамно. “Српска листа ће увек бити онај камен у ципели који ће подсећати Приштину на њене обавезе. Убеђен сам да председник Вучић никада неће дозволити ревизију споразума на штету српског народа. Драго ми је, ипак, да све чешће чујем од појединих међународних представника позиве да Приштина испуни своје обавезе у формирању ЗСО”.

Коментаришући забрану посете КиМ директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу, Ракић наводи да је то позната матрица албанских лидера да у недостатку програма за будућност, својим гласачима сервирају јефтини национализам. “Помоћ коју је Петковић хтео да однесе угроженима од поплава ипак је стигла да наших сународника. Жалосно је да се забрањује једна хуманитарна посета”.

Убиство потенцијалног сведока против припадника ОВК је, како каже, питање за представнике Специјалног суда.

“То је питање за представнике Специјалног суда који очигледно не раде довољно посвећено на заштити својих сведока. Желим да верујем да ће суд бити професионалан и дати одговор на питање ко је одговоран за убиства, киднаповања и протеривање Срба”, рекао је Ракић.

Подели на: