Најновије вести

Расте број заражених, попуњавају се болнички капацитети

 У српским срединама на Косову и Метохији, као и у остатку Србије, у току прошле седмице дошло је до новог погоршања епидемијске ситуације. Наиме, у недељи за нама регистровано је 259 нових случајева заразе коронавирусом, на основу 571 обрађеног узорка у пи – си – ар лабораторији у Косовској Митровици.

 

 

То је дупло више у односу на недељу дана раније. Истовремено из изолације је изашло 78 лица, али је тренутно број активних случајева 545, односно 180 више него пре недељу дана. И даље по броју оболелих од ковида 19 предњачи Косовска Митровица у којој је прошле недеље забележено нових 106 случајева инфекције. Убрзано се пуне и болнички капацитети. Према подацима од недеље који се односе на целу Србију, због заразе коронавирусом на болничком лечењу је 3.912 пацијената, док се 162 особе налазе на респираторима. У ковид болници Здравственог центра Косовска Митровица, такође, дуплирао се број пацијената. На крају радне недеље, у овој установи на болничком лечењу било је више од 70 ковид пацијената. – Сви који су у болници имају једнострану или обострану упалу плућа. Због недисцилине, непоштавања мера Кризног штаба, окупљања више особа, неношења личне заштитне опреме дошли смо до ситуације да, нажалост, имамо повећан број пацијената на болничком лечењу. Имамо озбиљно епидемијско погоршање ситуације, велики прилив пацијената са озбиљном клиничком сликом, а међу њима има све више младих – казао је за наш лист в.д. директора ЗЦ Косовска Митровица, др Златан Елек. Према његовим речима у респираторном центру ове здравствене установе налазе се два пацијента који су на високим дозама кисеоника. Такође, још 29 пацијената, који су смештени у ковид болници, је на кисеоничкој терапији.

АПЕЛ НА ОДГОВОРНО ПОНАШАЊЕ

Због погоршане епидемијске ситуације реаговао је и градоначелник северног дела Косовске Митровице Милан Радојевић, који је апеловао на грађане да се максимално придржавају свих прописаних мера превенције у циљу спречавања и сузбијања даљих ширења заразне болести изазване коронавирусом. – У претходних неколико дана на територији нашег града забележен је пораст броја инфицираних вирусом ковид 19, што је довело до пораста броја пацијената који се налазе на болничком лечењу. Зато у наредним данима и недељама морамо показати одговорност према себи и другима, али и солидарност са здравственим радницима који свакодневно воде борбу са опаким вирусом како би животе свих нас вратили у нормалу. Апелујем на грађане да искористе могућност вакцинације и да се придржавају свих прописаних епидемиолошких мера, како бисмо помогли једни другима и из ове битке, сви заједно, изашли као победници – поручио је Радојевић. Актуелна епидемијска ситуација разматрана је и на седници Скупштине општине Грачаница. Директор КБЦ Приштина-Грачаница проф. др Братислав Лазић рекао је да је ситуација са коронавирусом у фази погоршања. Према његовим речима све је већи број пацијената са тежом клиничком сликом, а болнички капацитети су на измаку. – Од почетка фебруара повећан је број пацијената са ковидом 19, па се број оболелих на дневном нивоу креће до 14. У ковид болници у Лапљем Селу имамо 47 хоспитализованих лица, од чега је велики број са озбиљном клиничком сликом, а један број је на терапији кисеоником. Већина пацијената који се обрате ковид лекарима су пацијенти који су у озбиљној фази болести – упозорио је Лазић. Др Лазић је поновио да је ситуација тежа него што је била, да медицински радници, иако су на измаку снаге, озбиљно раде свој посао. – Кроз ковид болницу у Лапљем Селу прошло је скоро 8.000 прегледаних људи са доказаним ковид болестима или сличним симптомима. Скоро 700 људи је хоспитално лечено и то је цифра која је врло озбиљна у односу на број становника, рекао је директор КБЦ Приштина-Грачаница. Он је подсетио да је одржана седница Кризног штаба, да су општински органи директно укључени у надзор епидемије, а инспекцијски органи заједно са полицијом врло активни на терену и да су изречене многе казне. – Лично нисам задовољан понашањем становништва. Превише људи има на јавним местима, превише без заштитних средстава, превише у затвореним просотрима, дешавале су се масовније приватне прославе. Очигледно је да је попуштање дисциплине дало свој негативни ефекат – нагласио је Лазић и додао да су болнички капацитети на измаку и да се у Кризном штабу разматра припрема додатних смештајних капацитета. Од почетка епидемије у српским срединама на КиМ тестирано је укупно 15.057 лица, од чега је код 4.377 особа потврђено присуство коронавируса. До сада је, од последица ковида 19 преминуло 107 особа.

ВАКЦИНИСАНО ВИШЕ ОД 10.000 ГРАЂАНА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

У овој ситуацији, по мишљењу епидемиолога вакцинација је једини начин да створимо колективни имунитет и победимо вирус ковид 19. На три издвојена пункта у Рашки, Куршумлији и Бујановцу наставља се вакцинација грађана са Косова и Метохије. Канцеларија за Косово и Метохију позвала је грађане са територије јужне покрајине да се пријаве за вакцинацију против ковида 19. Пријаве за пријем цепива против коронавируса грађани са територије КиМ треба да изврше у својим домовима здравља и медицинским установама, а имунизација се врши на три издвојена пункта – у Рашкој, Куршумлији и Бујановцу, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ. Канцеларија за Косово и Метохију организује бесплатан аутобуски превоз на вакцинацију и ревакцинацију грађана, као и повратак, уз пратњу здравствених радника. У саопштењу се наводи да је на имунизацију могуће доћи и сопственим превозом, али је и у том случају неопходна претходна пријава у надлежном дому здравља, као и долазак у тачно назначеном термину. Влада Републике Србије обезбедила је довољне количине вакцина за све заинтересоване грађане са територије Косова и Метохије. До сада је вакцинисано више од 10.000 људи са Косова и Метохије, док је другу дозу вакцине примило око 7.500 грађана. Само са севера КиМ, до петка, вакцинисано је три и по хиљаде грађана, казала је за „Јединство“ др Бранислава Парлић, координатор за имунизацију против коронавируса за територију Косова и Метохије – Заиста је велико интересовање и грађани су јако мотивисани за вакцинацију. Процедура је врло једноставна, свако ко је заинтересован за вакцинацију само се пријави у свом Дому здравља и организација после иде преко нас – каже специјалиста опште медицине др Бранислава Парлић. Превоз до Рашке за грађане са севера КиМ се организује у зависности од броја пријављених грађана, од једном до три пута недељно. Према њеним речима, од тренутка када се неко пријави за вакцинацију он дође на ред у року од недељу дана. Такође, каже да се грађани са Косова и Метохије најчешће опредељују да приме кинеску или руску вакцину. На наше питање да ли су забележене нежељене реакције на вакцину, др Парлић каже да нису забележени озбиљнији нежељени ефекти, дешавају се нежељене реакције локалних карактера које врло брзо прођу.

ВЕЋА ШАНСА ДА СЕ ВИРУС ШИРИ, НЕГО СТИЦАЊЕ КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА У ПРВИМ МЕСЕЦИМА ОД ПОЧЕТКА ВАКЦИНАЦИЈЕ

Истовремено стручњаци упозоравају да је и даље много већа шанса да се вирус шири, да се људи заражавају, него стицање глобалног колективног имунитета бар у првим месецима од почетка вакцинације. Вирусолог Ана Банко рекла је за РТС, да смо у овој ситуацији пред великим изазовом – и наша земља и све остале земље, а то смо знали још када смо прву вакцину регистровали крајем 2020. године. „Дакле, када вакцина буде регистрована, тек предстоји изазов да свест људи и даље буде усмерена на контролу ширења вируса у хуманој полулацији“, казала је Банко. Према њеним речима, вирус се брзо шири, велики је број заражених, број вакцина на укупан број људи у свету је мали, вакцине се дају у две дозе па је и даље много већа шанса да се вирус шири, да се људи заражавају, него стицање глобалног колективног имунитета бар у првим месецима од када је вакцинација почела. „У овом тренутку је с једне стране недовољно познавање ризика које носи моменат након примања прве и друге дозе, у клиничким испитивањима све вакцине су испитиване у једној и у две дозе у различитим концентрацијама“, рекла је Ана Банко. Доказано је клиничким студијама да се најбољи имунитет стиче након две дозе, у различитим размацима. Др Банко каже да различит механизам вакцина на којима су произведене повезан са различитом динамиком стварања имунитета, можда је брже стварање антитела након РНК вакцине, што не значи да је њихова ефикасност коначно боља. „Нарочито након примене друге дозе кинеске вакцине, динамика стварања антитела је спорија, стицање имунитета траје дуже, недеље након друге дозе морамо бити свесни да је период до стицања имунитета подједнако важан за чување себе и свих око нас“, казала је вирусолог. Одговарајући који је најбољи савет после имунизације, каже да антитела нису нужно једино мерило да смо имунизовани, јер осим антитела имамо и меморијски одговор. „Једино лако и доступно мерило ефикасности вакцине у појединачним случајевима је мерење антитела, али је резултат радозналости“, рекла је Банко. „Не бих волела да се људи након мерења обесхрабре прерано, недељу дана од друге дозе, ако таква радозналост постоји да се измере, минимум након две или три недеље од друге дозе, мере се ИГГ антитела синтетисана на С протеин, то су антитела која ћемо имати у свим вакцинама које су код нас на тржишту“, рекла је Банко. Банко каже да знамо да вируси имају еволутивну моћ развоја и да ће они мењати своје особине, на прављењу грешки у умножавању, 30.000 слова у генетичком материјалу постоји и поновно прекуцавање информација доводиће до грешака. Велики број заражених доводи и до статистичких грешка које погодују вирусу. Појављују се нови сојеви као калифорнијски – то није необично у вирусологији. Банко каже да вирус нема изузетно високу моћ мутација. Препоручује да се контролише трансмисија уз пороцес вакцинације, секвенцирање генома и њихова обавезна пријава у светске базе података, затим тестирање серума оних који су прележали и вакцинисани, да ли реагују на нове варијанте, и коначно модификација вакцина. „Позивајући се на стручњаке на глобалном нивоу предвиђа се да ћемо 2022. моћи да причамо о крају што се тиче контроле над пандемијом“, закључила је Ана Банко. С.К.-М.Ч.

Подели на: