понедељак, 28. новембра 2022. | 20:43
Најновије вести

Размена искустава студената Сомбора и Лепосавића

Студенти Учитељског факултета у Лепосавићу у посети Сомбору

 

Педагошки факултет у Сомбору угостио је десет студената братског Учитељског факултета у Призрену са измештеним седиштем у Лепосавићу, који од 20. до 26. новембра бораве у Сомбору и похађају предавања заједно са студентима сомборског Факултета. Циљ посете студенткиња Учитељског факултета у Лепосавићу Педагошком факултету у Сомбору је размена студената, искустава и идеја у оквиру споразума о сарадњи који имају две високообразовне установе
Студенткиње призренског Учитељског факултета које бораве у Сомбору су током посете Новом Саду, осим Покрајинске владе, обишле и Музеј Војводине, Галерију Матице српске и Матицу српску. Примиуо их је покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић који је за њих приредио свечани пријем у Покрајинској влади. Том приликом им је рекао да се понашају као своји на своме где год да се налазе у Призрену, Лепосавићу, Сомбору или Новом Саду. Према речима декана Педагошког факултета у Сомбору Саше Марковића, идеја је да током идућег семестра студенти тог факултета посете колеге у Лепосавићу. Оценио је да васпитачи и учитељи, уз породицу, дају фундаменталан допринос очувању идентитета сваког народа.-Сарадња ових институција са југа и севера Србије које се баве тим питањем представља мост који спаја целокупан српски народ, рекао је декан Марковић.
Поред академског дела посете, гости имају прилику да се упознају и са знаменитостима Сомбора, а тим поводом посетили су и зграду „Жупаније“ где су им домаћини били градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић, који су их упознали са културом, историјом и традицијом Сомбора.
У Великој сали студенткињама је представљено чувено уметничко дело које краси ово градско здање, слика „Битка код сенте“ Ференца Ајзенхута, кроз историју њеног настанка, карактеристике и значај за Сомбор, а такође су представљене и остале знаменитости Велике скупштинске сале.
Ова посета групе студената Учитељског факултета у Лепосавићу факултету у Сомбору, део је успостављања боље сарадње између два факултета, при чему ће се остварити могућност за подстицање и оснаживање пријатељства и размене искустава између студената и између њихових професора.
С.Ђ.

Подели на: