Најновије вести

Реакција Београда на Ханово “разграничење”

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић опрезан је у вези с поруком комесара за проширење Јоханеса Хана да би размена територија могла да буде део споразума Београда и Приштине и каже да треба сачекати да Приштина начини први потез.

 

Прво нека реше таксе па онда да видимо даље. Сачекајмо и да видимо шта ће бити у Берлину 29. априла”, казао је Дачић за данашње штампано издање Блица.

Хан је пре два дана у интервјуу Вашингтон посту рекао да би размена територија могла бити део обавезујућег споразума и нагласио при томе да је једини услов за ЕУ да сваки споразум допринесе миру и стабилности региона.

Говорећи о могућем прилагођавању границе, Хан је рекао да би правно обавезујући споразум две стране покрио и области шире од питања границе и да “један од кључних елемената будућег споразума мора бити поштовање мањинских права”.

Сузану Грубјешић, генералну секретарку Европског покрета у Србији изјава Хана не изненађује, јер се, објашњава, у недостатку других решења и с обзиром да се дијалог нашао у ћорсокаку, кренуло у потрагу за другим решењима.

Она у изјави за Блиц каже да не очекује да ће састанак у Берлину донети решење, али њена су очекивања да се одблокира дијалог и укину приштинске таксе.

“Чињеница је да би садашња гарнитура желела да се дође до споразума, али шта ће и како ће бити, то нико не може са сигурношћу да каже”, рекла је Грубјешићева.

Директор Центра за регионализам Алексанадар Попов сматра да је изјаву Хана “погурала Америка”, јер, како наводи, предуго се ЕУ бавила без успеха питањем и, након што се умешала Америка, сада, каже, покушава да похвата конце.

“Покренули су то питање кад је владајућа гарнитура већ на истеку рока трајања, иако је обећано да ће се питање решити до краја мандата”, подсетио је Попов.

Подели на: