РЕГИОНАЛНИ ВОДОВОД „ГАЗИВОДЕ“ ПУШТЕН У РАД

Република Србија наставиће да помаже опстанак Срба на овим просторима и кроз пројекте, чији ће се број са садашњих 149, до краја године, попети на преко 350 различитих пројеката, од којих је један и изградња секундарне мреже овог водовода – рекао је Марко Ђурић

 

Уз поруку остајемо на Косову и Метохији упркос свему, јер одавде нема назад, на дан Видовдана и 630 година од Косовског боја на пригодној свечаности у Зубином Потоку, у петак 28. јуна, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и градоначелник општине Зубин Поток Срђан Вуловић, пред више стотина окупљених грађана отворили су Регионални водовод „Газиводе”, који ће решити питање водоснабдевања општина Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток. Овим капиталним пројектом превазиђен је вишедеценијски проблем грађана снабдевања водом три српске општине, с обзиром да се досадашње снабдевање вршило преко јужног дела Косовске Митровице и било директно зависно од воље и рада Албанаца. Иако је отварање требало да се обави испред Фабрике воде и централног дела водовода, у последњем тренутку је дошло до промене плана, како нам је речено, због недозвољавања приштинских власти директору Канцеларије за КиМ да посети тај објекат. Обраћање окупљеним мештанима Зубиног Потока, осталим градоначелницима и челним људима севера Косова и Метохије и новинарима било је на платоу испред зграде општине Зубин Поток.

– По ко зна који пут окупили смо се на Видовдан, јер овај дан за нас значи све. Видовдан данас славимо и отварањем дугоочекиваног регионалног водовода „Газиводе” који је финансирала држава Србија. По ко зна који пут приштинске власти не дају нам да радимо свој посао и да живимо нормално, али на њихову жалост ми смо и даље овде и не пада нам на памет да попустимо ни за стопу – рекао је Вуловић. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поздравио је присутне речима да за нас Србе нема лаког Видовдана и да ниједан Видовдан на Косову и Метохији у последње три најтеже деценије није упамћен као лак, али смо ми, као народ, ипак, имали снаге да сачувамо своје име, идентитет, језик и веру, поготову у славном Ибарском Колашину.

– Драга браћо и сестре, данас сам дошао да вам пренесем подршку, љубав и братску солидарност читаве Србије. Оно што ви овде издржавате, услови у којима се борите и опстајете, вредни су и дивљења и поштовања и свакодневног рада и труда да бисте опстали на овом простору. Упркос свим притисцима, иако то многе нервира, борба за ваш опстанак ће и даље трајати, што показује данашње отварање регионалног водовода, а ја вам доносим и вест да ће се подршка наставити и кроз изградњу секундарне мреже коју ће подржати држава Србија. То ће обезбедити не само сигурност у водоснабдевању, већ и квалитетнији притисак у чесмама за грађане Косова и Метохије – рекао је Ђурић. Истичући храброст и јунаштво народа на овим просторима, поготову у последњих неколико недеља, притиске који ни неки људи у Србији не могу да разумеју, Ђурић је поткрепио и чињеницом да ће Република Србија наставити да помаже и кроз различите пројекте, чији ће број са садашњих 149, до краја године, попети на преко 350 различитих пројеката, попут овог водовода, нових школа, изградње пољопривредних капацитета, свега што је потребно да би Срби овде опстали.

– И након најтежих олуја долазе бољи периоди. Ми Срби смо старе чекалице, знамо ко смо, шта смо и где припадамо, знамо шта је одувек било наше, шта јесте и шта ће у будућности бити наше. Дабогда се увек у здрављу налазили и овде у Ибарском Колашину и свуда на Косову и Метохији, живели – закључио је скуп Марко Ђурић. Након ових обраћања уследио је састанак Ђурића са осталим градоначелницима и руководством новог регионалног водовода „Газиводе”, у кабинету градоначелника Вуловића који је био затворен за јавност, а потом су се сви заједно упутили у Косовску Митровицу како би присуствовали свечаном обележавању годишњице Универзитета у Приштиним, сада са седиштем у Косовској Митровици. Јована Цветнић

Подели на: