уторак, 17. маја 2022. | 15:16
Најновије вести

Регионални водовод за север Косова и Метохије

Снабдевање водом грађана Зубиног потока, Косовске Митровице и Звечана убудуће неће зависити ни од капацитета, нити од добре воље Албанаца, јер ће воду убудуће добијати из новог регионалног водовода у Газиводама, а не из фабрике за прераду воде у јужном делу Косовске Митровице.

 

У нови Регионални водовод држава је уложила 16 милиона евра, како би се омогућило стабилно снабдевање водом у три општине на северу Косова и Метохије.

На тај начин биће решен вишедеценијски проблем становника Зубиног Потока, северне Косовске Митровице и Звечана.

“Можемо рећи да је Регионални водовод завршен”, каже градоначелник Зубиног Потока Срђан Вуловић и наводи да је вода за пиће стигла до Косовске Митровице, Звечана и до Зубиног Потока, а ускоро ће стартовати стално снабдевање грађана.

Истиче да да је капацитет Водовода од 150 до 200 кубних метара у секунди, што је и више него довољно, каже, за те три општине на северу КиМ.

До сада су се северна Косовска Митровица и Звечан снабдевали водом из Фабрике за прераду воде у Шипољу, насељу у јужном делу Косовске Митровице, а услед нестабилног дотока воде из јужног дела, годинама су се становници те две општине на северу сусретали са проблемима и недовољном количином воде за пиће.

Примера ради, како је испричао Вуловић, пре неколико дана вода је у те две општине била искључена на 24 часа и нико не зна због чега је то урађено.

“Можда је квар, али можда и није. Са Албанцима је јако лоша сарадња и комуникација”, каже Вуловић.

Зубин Поток је био у повољнијем положају, јер има свој независни локални водовод, али, како каже Вуловић, због свих проблема и несигурности у снабдевању родила се идеја да се направи Регионални водовод.

Изградња Водовода почела је 2011. године, када је, каже Вуловић, обезбеђено неких 10 милиона евра.

Изградња, међутим, није текла како је планирано, што због “субјективних околности”, што због проблема на Косову и Метохији.

“Када су у питању субјективне околности, међу њима је и то што је било лоше испројектовано”, каже Вуловић.

У изградњу се, објашњава, поново кренуло 2015. године, захваљујући председнику Србије Александру Вучићу, који се постарао да буде обезбеђено додатних шест милиона евра.

Главна фабрика за пречишћавање воде је у Газиводама, недалеко од велике бране, у општини Зубин Поток, а од ње иде систем цеви до Косовске Митровице, дужине од 25 километара.

Како је испричао Вуловић, у саставу тог новоизграђеног цевовода је бустер станица у селу Јагњеница, а поред тога изграђен је и базен од 100 кубних метара и пробијен тунел у дужини од 920 метара са улазним грађевинама.

У оквиру водовода је и компензациона комора, која регулише притисак, тако да је цео систем, како наводи Вуловић, практично комплетно завршен.

Оно што је карактеристично је да су управљање и контрола система аутоматизовани, а цео систем покривен је видео надзором.

Вода која се обрађује у постројењу како би била спремна за пиће, узима се из језера Газиводе, на темељном испусту велике бране, са 70 метара дубине.

“Вода је савршено исправна”, казао је Вуловић и навео пример да ако је некој води потребно 100 грама неке хемијске супстанце – хлора и слично да се доведе у стање за пиће, води са Газиводског језера потребно је – два грама.

С обзиром да се вода узима са70 метара дубине, није богата кисеоником, а у постројењу у систему аерације, падајући у слаповима скупља кисеоник и обогаћује се њим и таква кроз цеви улази у објекат где је систем за бистрење.

“Мислим да имамо један од најсавршенијих водовода у Србији тренутно”, казао је Вуловић.

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић истиче да су до сада те три општине на северу КиМ у летњим месецима углавном “кубуриле” са водоснабдевањем.

“Добијамо онолико воде колико је неко вољан са јужне стране да нам пусти. Ситуација ће сада бити потпуно другачија”, казао је Тодосијевић.

Наводећи да ће у потпуности бити независни по питању водоснабдевања од јужне стране, Тодосијевић каже да ће то у великој мери допринети бољем квалитету живота Срба на северу Косова и Метохије.

Подели на: