Најновије вести

Ректори универзитета позивају на јединство власт и опозицију на Косову

Ректори јавних универзитета на Косову позвали су данас на уједињење политичких странака, владајућих и опозиционих, да би се суочили са проблемима на Косову, од пандемије коронавируса до Специјалног суда.

 

Они су, како преноси Газета Експрес, позвали на уједињење и округли сто на којем би се дефинисао пут Косова у складу са националним интересима.
“Влада, Скупштина Косова и опозиција, упркос политичким разликама, морају седети за округлим столом и дефинисати која су основна питања од националног интереса и обавезати се на њихово развијање и заштиту. Данашња политичка класа треба да буде инспирисана искуством координације националних интереса током 2005-2008, од почетка процеса независности до проглашења независности”, истиче се у саопштењу.
Наводи се да Косово пролази кроз веома важну фазу на путу изградње државе.
“Постоји неколико потенцијалних фактора који компликују овај процес, попут раздора и непријатељства политичке класе чак и у стварима од националног интереса – епидемије ковиђ19, политичке интеракције Косова са САД и ЕУ, политизације Хашког специјалног суда итд”, наводи се саопштењу.
Истиче се да су последице овакве политике вец́ почеле да се виде, те да је неизгласавање међународних финансијских споразума у ​​Скупштини Косова, где Косово губи много, само показатељ ових неуспеха.
“Косовска политичка класа мора да координира националну политику Косова, а не да она буде жртва борбе за власт. За питања од националног интереса, попут питања дијалога са Србијом, политике према САД и ЕУ, стратегије против ковиђ19, заштите Албанаца у Србији, потребно је створити заједничку платформу, која ц́е бити заштићена од сваке странке и сваке институције”, наводи се у саопштењу.
Истиче да је епидемија ковиђ19 постала национални и глобални проблем, док га влада и друге владине агенције и даље лече ад хок.
“Још увек нема стратегије против ковиђ19. Сам закон није довољан, али мора се отворити дубока и широка расправа експерата о мерама које влада и друштво морају подузети како би се заштитили од овог великог и трајног непријатеља”, оцењује се у саопштењу.
Позива се политичка класа на интензивирање састанака и координацију косовских националних политика са САД, ЕУ и Великом Британијом.
“Република Косово је успостављена и успела захваљујуц́и овој координацији. Свако одступање од ове стазе штетно је за Косово”, наводи се у саопштењу.
Подсећа се да је Скупштина Косова основала Специјални суд за ратне злочине на Косову (2015) ради откривања и осуде наводних ратних злочина на Косову.
“У посљедње време грађани су са правом забринути због политизације овог суда, посебно у случају објаве имена оптужених из непотврђеног предлога оптужнице. Ми верујемо у међународну правду, као што смо веровали последњих деценија и верујемо да ц́е овај суд у једном разјаснити чистоц́у ослободилачког рата ОВК и обележити масовне злочине српске војске и полиције и паравојних снага на Косову”, додаје у саопштењу.
Ректори јавних универзитета Косова спремни су да подрже, охрабре и помогну политичкој класи и владиним агенцијама о сваком од питања која су истакнута у погледу одржавања и развоја здравственог, политичког и економског процеса на Косову, закључује се у саопштењу.

Подели на: