Најновије вести

Република Србија уз свој народ на Косову и Метохији

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Коразев у посети Косовском Поморављу

 

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, Душан Козарев боравио је данас у општинама Витина, Гњилане и Косовска Каменица на тетиторији Косовског Поморавља, како би се упознао са условима живота и рада српског становништва у овим срединама, а у циљу реализације даље помоћи Републике Србије,свуда тамо где је она потребна Он је најпре обишао седмочлану породицу Станислава Москића у селу Врбовцу. Москић се бави производњом расних пилића, воћарством и повртарством. Један је од младих људи у селу који је спреман да са својом породицом у којој је четворо малолетне деце остане на просторима Косова и Метохије. Њему је недавно Канцеларија за Косово и Метохију помогла куповину пластеника, а при сусрету са Козаревим изразио је жељу за набавком казана за ракију, јер како је рекао већи део воћа који произведе пропада јер није у могућности да набави казан, тако да би му поноћ итекако добродошла.

У селу Грнчару Козарев је обишао ј четворочлану породицу пчелара Срђана Бранковића који се бави и израдом рамова и кошница. Он је такође један од Срба који је решен да остане на просторима Косова и Метохије. Без сталног је запослења, те му посао у радионици у којој израђује кошнице и рамове много значи. Како је казао било би му драгоцено осавремењавање столарске опреме и помоћ око тога, јер за сада није у могућности да из својих средства сам обезбеди опрему.

Након посете витинском крају, Корзерев је у селу Партешу код Гњилана обишао предшколску установу „Колибри“ која је отворена у јануару ове године захваљујући средствима Репунлике Србије. У обданишту борави 35 малишана у оквиру неколико група. Дирекотор ове предшколске установе Владица Максимовић истакао је да је у предстојећем периоду непходно упошљавање још две медицинске сестре.Такође он је Козарева упознао с тим да је обданишту потребна и подршка око сређивања дворишта и кречења просторија. У Партешу је Козарев посетио и социјално угрожену породиццу Зорана Савића чији је деветогодишњи син Илија болестан и неопходна му је финасијска подршка око лечењеа. Ова породица живи од социјлане помоћи и потребна им је и подршка ткаође и око око сђивања куће, која још није довршена. У селу Доња Будрига, Козарев је посетио такође социјално угрожену породицу Небојше Стојановића оца троје деце.Он је Козарева упознао са условима живота и затражио помоћ око опремања вулканизеерске радње која би му како је казао омогућила сигурнију егзистенцију.

Током данашње посете Косовском Поморављу, заменик директора Канцеларије за КиМ, Козарев обишао је и породилиште у селу Пасјану, које је средствима владе Републике Србије отворено 2015.године и у коме је до сада успешно обављено више стотина порођаја. У разговору са доректором ове здравственог центра „Гњилане“ др Зораном Перићем упознао се са тренутним условима рада ове здравствене установе. Том приликом констатовано је да је Република Србија од самог почетка проглашења пандемије корона вируса са свим својим релевантним инстанцама, била ангажована на спречавању ширења вируса укључујући и просторе Косова и Метохије. Помоћ у том правцу обезбеђивана је редовно свим здравственим установама које су под контролом Министарства здравља Републике Србије, али такође помоћ је била обезбеђивана и здравственим установама које делују у оквиру косвовског ситема, јер како је казао Козарев радило се о хуманитарним испорукама. Он је изразио звахвалост медицинском особљу у Коосвском Поморављу на како је казао великој пожртвованости коју су исказали током трајања пандемије вируса корона и великом спремношћу да јој се одупру.

Др Зоран Перић је говорећи о раду здравственог центра „Гњилане“ у време пандемије вируса корона казао је да није било сметњи и да су све службе функционисале редовно укључујући и породилиште у коме је рођено 48 беба у последњих неколико месеци. Нагласио је да на срећу у српским срединама у Косовском Поморављу није било регистрованих позитивних случајева на Ковид 19. Након општине Гњилане , Козарев је боравио у селу Велико Ропотово где је обишао социјлано угрожену пороеице Бобана Николића и Драгана Недељковића приликом чега је такође изражена спремсност да им се поммогне да реше своје егзистенцијалне проблеме и остану и опстану на својим вековним огњиштима.

Након своје посете Косовском Поморављу поред осталог Козарев је истакао да је држава Србија уз свој народ на КиМ и да је његова посета само једна у низу посета представника Канцеларије за КиМ српским срединама у јужној српској покрајини. Нове посете ће уследити како је рекао и наредних дана, а у циљу упознвања са тренутним укупним условима живота српског становништва и помоћи свима онима којима је потребна.

Осврћући се на учестале нападе на српско становниаштво задњих недеља на Косову и Метохији, између осталог Козарев их је осудио као антицивилизацијски чин и нешто што не иде у прилог међунационалном помирењу.

С.И.

Подели на: