Најновије вести

Решавање питања КиМ за дугорочну стабилност региона

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Стевановић учествовао је у Стокхолму на Министарској конференцији високог нивоа о Западном Балкану на којој је указао на опредељеност Србије за остварење пуноправног чланства у ЕУ, као и на значај решавања питања КиМ ради дугорочне стабилности региона.

 

Конференцију, одржану 24. јуна, трећи пут су организовали Министарство иностраних послова Шведске и Делегација ЕК у Стокхолму.

У оквиру конференције у “Европској кући”, седишту Делегације ЕК у Стокхолму, одржана је панел дискусија посвећена европској перспективи и развоју региона Западног Балкана, уз уводна обраћања шведске министарке иностраних послова Маргот Валстром и директора за Западни Балкан у ЕК Руиз Калавере, као и излагања министара спољних послова, државних секретара и других представника из региона ЗБ.

У свом обраћању на панелу, државни секретар Стевановић је истакао конкретне резултате Србије постигнуте на плану спровођења реформи, уз оријентисаност ка даљем јачању добросуседских односа и унапређењу регионалне сарадње, саопштило је Министарство спољних послова.

Посебно је указао на значај решавања питања КиМ као предуслова за дугорочну стабилност региона.

У том контексту, у циљу повратка дијалогу, назначио је неопходност повлачења одлуке Приштине о увођењу такси на српску робу, као и уздржавања од предузимања других провокативних, једностраних мера.

На маргинама конференције, Стевановић је имао тет-а-тет сусрет са домаћином, министарком иностраних послова Шведске Маргот Валстром, током кога је потврђена шведска подршка европском путу Србије и Региона Западног Балкана.

Истакнуто је да је остварење европске перспективе Западног Балкана важно за његову стабилност и просперитет, али и да је у дугорочном интересу ЕУ.

Обострано је констатована потреба за даље снажење билатералне сарадње Србије и Шведске на економском и инвестиционом плану.

Након политичког дела Министарског скупа о Западном Балкану у Стокхолму, одржан је и бизнис форум, уз учешће шведске министарке за трговину и нордијску сарадњу Ан Линде, представника Шведског инвестиционог и трговинског савета, надлежних министара економије са ЗБ, као и функционера престижних шведских компанија заинтересованих за улагања у региону.

Србију је на том делу конференције, под називом “Економски развој на ЗБ – приоритетни сектори за финансијску подршку из фондова ЕУ и Међународних финансијских институција”, представљао министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, који је имао излагање о развоју иновационог амбијента у Србији, уз истицање улоге млађе генерације.

Претходне конференције са фокусом на регион одржане су у Стокхолму у децембру 2015. и мају 2017. године.

Подели на: