Најновије вести

Решење, али не по мустри Клинтонових

Упркос чињеници да се америчка спољна политика тешко мења, разговори председника Александра Вучића са најближим сарадницима првог човека Беле куће, Доналда Трампа, могли би да допринесу да се косовско питање у Вашингтону сагледа из другачијег угла.

 

Вучић је у четвртак најавио да ће у наредних десет дана покушати да обави ове разговоре, да би, како је рекао, указао на наслеђе вашингтонских демократа на КиМ, односно “шта су радили Бил Клинтон и Медлин Олбрајт”, као и да би затражио подршку за компромисно решење. Упућивање личног писма Трампу са позивом да посети Србију, као и намера да се у наредним данима сусретне са неким од његових најближих сарадника, према мишљењу спољнополитичког аналитичара Немање Старовића, представљају исправан и правовремен потез председника Србије, имајући у виду то да су бројне присталице Републиканске странке изразито негативно реаговале на овонедељни наступ Била Клинтона и Медлин Олбрајт у Приштини.

Старовић каже да иако није реално очекивати потпуни преокрет у политици Вашингтона према Балкану, да за нас прилику представља то што Бела кућа под командом Трампа није обавезана наслеђем претходних администрација.

– Уз разумевање спремности Трампове администрације на политику дисконтинуитета у међународној арени, али и општег контекста никад оштрије политичке борбе на унутрашњем плану у САД, сасвим је могуће да резултат овог новог приступа председника Србије буде својеврсна корекција доскоро веома ригидног става Вашингтона о проблему КиМ.

Вучић је у петак честитао рођендан Трампу, уз жеље за добро здравље и личну срећу, а у том писму је пажњу посветио и косовском чвору.

– У настојању да односе Србије и САД вратим на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, охрабрује ме чињеница да посвећујете пажњу збивањима на Балкану и да сте неколико пута истакли спремност да помогнете у дијалогу Београда и Приштине, а тиме и решавању вековног проблема КиМ. Кроз проблем Косова укрштају се интереси не само Београда и Приштине, већ и различитих међународних чинилаца. Ником, међутим, није стало до решења тог тешког бремена, колико Србији – написао је Вучић.

Он је додао да зна да САД имају посебан однос према КиМ, сматрајући га за независну државу, коју су увек подржавали, посебно кроз деловање бивше администрације председника Вилијама Џеферсона Клинтона:

– Пратећи Ваш енергичан рад, поштујући храброст идеја и отвореност за различит, понекад и неочекиван приступ у решавању проблема, уверен сам да бисте Ви водили другачију политику по том питању. Управо зато желим Вас да замолим да утичете на Приштину да укине штетне таксе на робу произведену у централној Србији, како би дијалог, са циљем проналажења компромисног, обострано прихватљивог решења, могао да буде настављен.

Подели на: