Најновије вести

“Решење питања Косова само на линији дијалога”

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да могућност решења питања Косова постоји само на линији дијалога и нагласио да у том циљу и лично инситира да ЕУ учини што већи притисак на Приштину да се испуне обавезе преузете из споразума које је потписан у Бриселу, посебно о Заједници српских општина.

 

 

“А “Решење питања Косова само на линији дијалога”ко жеља постоји да дође до напретка, неопходне су пре свега реализација договора и фокус на конкретна питања без преурањених размишљања штетног по коначно решење споразума, да не говоримо о томе да Приштина тражи независност, јер сваки човек који зна реалност, зна да је то немогуће”, рекао је Боцан-Харченко на он лајн предавању “Руско-српско стратешко партнерство и ситуација на Балкану”.

Он је истовремено сарадњу са Србијом оценио као више него задовољавајућу, уз жељу Москве да она буде још интензивнија.

Амбасадор је рекао да је Мосова веома забринута у вези са ситуацијом на Косову, а поновио је и став који је више пута вец презентован, а који се односи на догађаје на северу последњих неколико месеци.

“Сматрамо да ескалација постоји, међународно присуство на Косову мора да постане активније, морају да се поштују докуметна и начела усвојена у организацијама УН, као и свим осталим”, рекао је Боцан-Харченко и нагласио да је важан и њихов избалансиран и уравнотежен однос.

Према његовим речима, повезивање ЗСО и коначног решавања статуса Косова, односно признања је “глупост која је немогућа и штетна што се тиче Заједнице”.

Споразум је потписан и што је потписано неопходно је да се реализује и спроводи у дело, рекао је амбасадор и нагласио да ће у супротном изостати поверење и у Приштину и у ЕУ која је посредник.

Подели на: