Најновије вести

Резолуција 1244 – обавезујућа иако деформисана

На двадесету годишњицу од доношења резолуције 1244 у Савету безбедности УН у Њујорку биће представљен најновији извештај Унмика а министар спољних послова Ивица Дачић указаће на потребу сталног разматрања питања Косова на седницама СБ и доследном спровођењу мисије Унмика и Кфора.

 

Иако очекивања од ове седнице нису велика и не очекују се никакви заједнички закључци због подељености чланица Савета безбедности (СБ), Ивица Дачић ће упозорити на могућност новог напада на север Косова и затражиће веће ангажовање Кфора на терену.

“Изузетно је важно да се са места где је донета Резолуција 1244. чује шта се дешава на КиМ тим пре због креатора квази државе Косово, чији је интерс да се ова тема склони из Савета безбедности. Очекујем да се настави са седницама јер се не може о томе разговарати свуда осим на месту где треба”, рекао је генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић.

Према његовим речима Резолиција 1244 је обавезујући и мандат Унмика и Кфора на основу ње траје до данас.

“Ако се не буду одржавале седнице СБ не би се знало шта се дешава на КиМ и зато је важно да се оне одржавају а да се и цивилна и војна мисија врате свом мандату”, нагласио је Одаловић.

Резолуција 1244 је деформисана јер у њој не постоји ништа од квази државе Косова а и извештаји Унмика показују да се истина замагљује јер се у њима не помиње ни један од бруталних напада на северу Косова, рекао је Одаловић..

Због тога Приштина више не обраћа пажњу ни на Унмик ни на Кфор и због тога САД имају значајно место ако не и кључну улогу јер су једино они могу да призову памате Приштину.

“Веома је важно у ком правцу ће ићи политика САД када је у питању Косово”, рекао је Вељко Одаловић.

Подели на: