Најновије вести

Резултати рада препоручују човека на функцији

ИВАНА ТОМИЋ ИЛИЋ прва жена на челу ГО Вождовац

 

ена или мушкарац, потпуно невезано за пол, дакле свако ко тежи да буде на јавној функцији и представља грађане који су га бирали и дали му поверење мора пре свега да буде одговоран и поштен и да то поверење оправда, напомиње Томић Илић

Пре две године на чело Градске општине Вождовац у Београду први пут је дошла жена, млада Ивана Томић Илић, изабрана за председницу општине, на седници Скупштине ГО Вождовац одржаној 4. септембра 2020. године. Неуморна и храбра, одлучна жена која има осећај за потребе других и која одлично познаје проблеме Вождовчана јер је у овој општини рођена и јер је до овог места стигла „степ бај степ“. Претходно је радила као начелник Службе за скупштинске и заједничке послове, била на месту одборника у Скупштини Града Београда. Од 2011. до 2014. године радила је на месту шефа Кабинета председника општине, а од 2014. до 2016. као члан Већа ГО Вождовац. Од 2016. до 2018. била на месту члана Градског већа Града Београда, а на место члана Већа ГО Вождовац од 2018. до 2020. године
Ивана Томић Илић је жена која разбија стереотипе, која има дубоке патриотске корене и отаџбински педигре на шта је посебно поносна да напомене ко су јој преци и где су се све борили за Србију и своју прадедовску земљу на Вождовцу. Њени су на овом поднебљу преко 300 година. Председница Општине која не штеди себе увек је спремна да прими свакога у свој кабинет, али више да решава проблеме на терену јер сматра да сваки пријем у канцеларији у вези са било чим километрима удаљеном, мање је делотворан од изласка на терен. Са њом смо разговарали о томе како је бити жена на положају, о женском питању које је у овом веку испливало на површину, о положају расељених лица са КиМ и неким актуелним темама.

Ви сте прва жена на челу ГО Вождовац. Како сте и када препознали у себи потенцијал за политички ангажман и за вођење једне тако велике скупине урбаног становништва (200 000 грађана, ако попис не буде рекао другачије) са мноштвом питања за решавање, као што је општина Вождовац?
-Ја сам одувек још од школских и младалачких дана показивала тај такмичарски и бунтовнички дух, као и склоности да не трпим неправду, да желим да мењам свет око себе и да тежим увек бољем и већем од тренутног. Формирањем Српске напредне странке политичка сцена у Србији добила је опцију којој сам желела да се прикључим и у чијем програму сам препознала многе своје визије. Ја сам се из убеђења и због идеологије учланила у СНС и од самог почетка сам била веома активна јер сам просто препознала да је Александар Вучић политичар који може и сме оно што многи пре њега нису.
Мој мотив да се ангажујем у страначком активизму није била функција, нити сам ја, како Ви кажете, препознала лидера у себи. За свако напредовање у политичком смислу препоручили су ме рад и резултати. Године теренског рада, године рада са људима, са мојим Вождовчанима са којима сам данима и ноћима давала сто посто свог максимума да најпре опоравимо и поставимо на здраве ноге нашу општину која је за време “демократске” власти била скроз девастирана. И наравно, кад се ради марљиво, предано и стрпљиво, мора да дођу и резултати. Све је то допринело да ми странка и грађани повере општину Вождовац и да станем на њено чело.

Све до скоро било је незамисливо да жена буде на једној тако важној, озбиљној и тешкој позицији. Шта се променило уназад неколико година у том смислу?
-Па није баш тако, још од 2014. год доласком Александра Вучића на место Премијера Србије, положај али и утуцај жена у политици и јавном животу почео је да се мења. Тада је и формирано Координационо тело за родну равноправност, а у Влади Србије у сваком мандату било је све више жена. Пре 15 година било је пар појединачних случајева да жена буде министар, сада је то већ сасвим нормално, као што је нормално да жена буде премијер, председница Врховног суда, па ево у мом случају и председница општине.

Које су кључне особине које треба да има жена-лидерка да би у савременим условима ускладила све своје обавезе и да би функционисала и трајала са успехом?
-Жена или мушкарац, потпуно невезано за пол, дакле свако ко тежи да буде на јавној функцији и представља грађане који су га бирали и дали му поверење мора пре свега да буде одговоран и поштен и да то поверење оправда.

Шта Вам је било најтеже када сте почињали и са којим сте проблемима данас суочени?
-Најтеже ми је било да се навикнем да неке ствари председница општине не треба да ради. Ако ћемо искрено, ни сада се нисам на то навикла, па и даље ја седнем у ауто и обилазим локације на којима би могле да буду дивље депоније, сликам, шаљем инспекторима слике, пре две године када је била корона ја нисам могла само да седим у канцеларији и примам извештаје са терена, кад год сам слободна била ишла сам на терен, носила пакете и лекове заједно са волонтерима, после тога сам возила грађане на вакцинацију, често одем на локације где се гради или асфалтира, обиђем раднике питам јел шта треба, помоћ, освежење, било шта… Ето, многи кажу да председница општине то не треба да ради, али ја нисам типичан функционер и никада нећу ни бити.
А са којим проблемима сам суочена? Много је проблема на дневном нивоу јер општина је прва инстанца којој се грађани обраћају за све што их мучи. Ми на жалост за већину тога немамо надлежности, али такав одговор није опција. Ми зовемо градске службе, комуницирамо, ургирамо и гледамо да пронађемо решење за сваки проблем.

Када сте кренули са радом на овом значајном месту које сте приоритете себи поставили?
-Приоритет је све што се дешава и ради на Вождовцу. Нема малих и великих проблема, сваки проблем грађана је приоритет.

Широк је дијапазон послова и проблема које решавате у ГО Вождовац. Ко Вам помаже, какву сте пословну атмосферу успоставили и колико је она важна?
-У мом тиму су моји помоћници, чланови Већа и моји сарадници запослени у општини. Сви ми радимо заједно доста дуго и међусобно се добро познајемо, па нам није тешко да брзо искомуницирамо и реагујемо када ситуација захтева хитну реакцију. Допуњавамо једни друге, испомажемо се и зато и имамо резултате. Већ смо постали једна велика породица.

Шта је оно на шта се највише жале грађани ГО Вождовац која је отворена за сва питања?
-Углавном грађани долазе да се жале на инфраструктурне проблеме, траже асфалт, канализацију, дечија игралишта, паркиће…

Какав је положај жене у ГО Вождовац, који су њихови успеси, проблеми, потребе, амбиције… и о положају расељених жена са КиМ и избеглих из Хрватске и БиХ?
-Положај жена се побољшава из године у годину и то ме веома радује. Као једина жена председница општине у Београду свакодневно радим на томе.

Култура и спорт такође оживљавају, како се котирају жене у тој сфери ?
-У свим сферама жене су максимално изједначене и добијају помоћ и подршку па и у култури и спорту.

Које сте новине у решавању потреба Вождовчана ув ели и како се припремате за предстојећи попис од октобра ове године?
-Имамо канцеларију за брзе одговоре која свакодневно комуницира са грађанима, једна служба и општини бави се само комуникацијом између грађана и надлежних градских служби у чијим надлежностима су проблеми и решења истих. Такође и ја лично комуницирам са грађанима путем друштвених мрежа на дневном нивоу, а сваког понедељка у општини је пријем грађана и том приликом они могу да разговарају или са мном или са члановима Већа о стварима које их муче. Што се предстојећег пописа тиче, организација тече по плану, обучили смо чланове пописне комисије који па даље обучавају пописиваче и очекујем да све буде спремно на време.

Колико Вам добро познавање општине и менталитета становника Вождовца помаже у раду?
-Ја потичем из породице која вековима живи на Вождовцу, познајем сваки камен али и душу Вождовчана јер сам једна од њих, то ми олакшава посао у смислу да знам шта коме треба и где шта фали и пре него они то изговоре, али исто тако осећам велику моралну одговорност да не обрукам своје претке и потомке.

Јављају нам се Срби са КиМ

Какав је положај Срба на КиМ и интерно расељених лица?

-Срби који су остали да живе северно и јужно од Ибра ових дана се осећају уплашено и забринути су за своју сигурност. Већина их је сконцентрисана северно од Ибра и они који напуштају јужни д ео покрајине у задње време се јављају и нашој општини и траже статус расељених лица. Они су из општина Штрпце, Грачаница. Интерно расељена лица у нашој општини су у редовном контакту са нашом Канцеларијом. Све ове године смо им били н а помоћи у границама наших могуђности. Већина је добила грађевински материјал за завршетак изградње започетих стамбених објеката. Добијали су и алате за обављање својих занатских делатности. Додељивали смо и пакете хране и огревно дрво. Постоји још потреба али су расељени увиђајни и поштују своју државу, рекла нам је Ивана Томић Илић.

Вратили смо базене на Бањици…

На шта сте поносни од до сада урађеног, за само две  године, од када сте на челу ГО Вождовац?
-Поносна сам на све што је урађено, а ради се сваког дана. Вратили смо базене на Бањици и после 30 год су опет својина ГО Вождовац, афалтирали много улица, изгрдили тротоаре и гасовод у подавалским местима, реконструисали главне саобраћајнице у градском делу. Још је много планова и пројеката пред нама. Осим комуналне инфраструктуре посветићу много пажње и социјалним проблемима, нашим најмлађим и најстаријим суграђанима, самохраним родитељима, социјално угроженим породицама и онима којима је помоћ најпотребнија, закључује је Томић Илић.

Славица Ђукић

Подели на: