Најновије вести

РИДЕА: Имовина Косову, Србији надокнадити уложено

“Друштвена имовина на Косову припада Косову, а све што је Србија улагала треба најпре утврдити а потом јој надокнадити”, казао је Куштрим Паљуши из организације РИДЕА која је данас представила извештај о статусу јавних предућа на Косову.

 

Паљуши је на конференцији за новинаре казао да би препоруке из овог извештаја требало да допринесу косовским властима у процесу дијалога са Србијом.

Позивајући се на међународно право, Куштрим Паљуши је казао да би сва имовина Косова, као и у случају република бивше Југославије, требало да припадне Косову.

“Косово је постало власник после независности 2008. године. Са друге стране и на основу принципа и договора између република бивше Југославије, како су расподелиле јавна предузећа и имовину, показује да Брезовица припада Републици Косово”, казао је он.

Међутим, као проблем истиче то што Србија не признаје Косово као државу, па самим тим не прихвата ни то да компаније, попут Ски центра Брезовица (недашњи Инекс ски центар) или Трепче, буду у косовском власништву.

“Са чињеницом да је Косово независно од 2008. оно има право на право на коришћење свих својих природних ресурса као што је Брезовица, Ски центар и планина Шара и све друге ресурсе који се налазе у Републици Косово”, каже Паљуши.

Према његовим речима, вредност Ски центра Брезовица је око 14.000.000 евра а тврдење београдске компаније Инекс су да је на Брезовици уложено на стотине милиона евра.

“У било којим околностима, ако је компанија Инекс као један од власника Брезовице или се тако представља, улагала после 1999. године они треба да докажу и да се процени то улагање. У било којем случају Косово не може да надокнади те инвестиције како су они поднели у својим финансијским извештајима”.

Исто је и у случају Рударског комбината Трепча, каже Паљуши.

“У овом извештају што се тиче рудника Трепче користи се исти принцип, да ресурси и сва добра Косова припадају Косову, пошто је то на територији Републике Косово”.

Паљуши је изразио сумњу према подацима које износи Србија да је у периоду 70 и 80-тих година прошлог века у овај комбинат уложено преко 4 милијарде долара. Према његовим речима, Трепча је 2001. године имала дуг од 84 милиона евра према различитим кредиторима, углавном из иностранства. Ипак, он сматра да треба надокнадити све што је уложено након што се утврди и направи процена.

Осим поменутих предузећа постоји несагласност и око некадашњег Електро Косова, садашњег КЕК-а, и Поште. И у овим случајевима, представници РИДЕА тврде да је власник Косово, али да треба испитати да ли је било улагања од стране Србије након 1999. године. Уколико се утврди да је било, онда би Косово то требало да надокнади Србији.

У РИДЕА очекују да ће ово њихово истраживање бити узето у обзир у будућим преговорима о коначном споразуму између Косова и Србије.

Подели на: