Најновије вести

Рикер: САД спремне да се укључе у процес дијалога

Вршилац дужности заменика државног секретара САД задуженог за Европу и Евроазију Филип Рикер рекао је да су САД спремне да се укључе у процес дијалога Београда и Приштине, али то не могу да ураде док обе стране саме не одлуче да се врате дијалогу.

 

Филип Рикер је за Глас Америке рекао да је о потенцијално снажнијој улози САД у процесу дијалога недавно разговарао са првим човеком Стејт департмента Мајком Помпеом.

“Ми блиско сарађујемо са партнерима ЕУ. Ја сам био укључен у рану фазу дијалога која је водила Бриселском споразуму, за који мислим да је направио велику разлику у функционисању живота, успостављању темпа и смањењу тензија у региону у протеклих пет година”, казао је Рикер.

Тренутно највиши званичник у Стејт департменту који се бави Балканом је рекао да верује да на обе стране постоји воља да се пронађе решење и тиме допринесе стабилности и просперитету западног Балкана.

Амерички дипломата је као модел за решавање питања у региону “која вековима нису могла да буду решена” навео лидере Грчке и Северне Македоније.

Подели на: