Најновије вести

Роде: Одредити четири месеца за транзицију и информисање о уредби централне банке у Приштини

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде изјавио је да тамошње власти треба да одреде четворомесечни прелазни период за прилагођавање на одлуку о евру као јединој валути, као што се десило са кампањом за либерализацију визног режима.

 

 

“Мој колега из Европске уније Томаш Суниог јасно каже зашто нам је потребан дуг период транзиције и информације о уредби ЦБК. Косовска влада је својом четворомесечном кампањом пре либерализације визног режима показала да зна како да правилно комуницира. Сада нам је то поново потребно!”, написао је немачки амбасадор Јорн Роде на мрежи Икс (Твитер).

Уредба Приштине о евру као једином средству плаћања ступила је на снагу првог фебруара, а подразумева забрану употребе динара.

Та мера погађа Србе на Косову и Метохији, који махом примања добијају у динарима из буџета Владе Србије.

Влада у Приштини заузела се за транзитни период како би се грађани који примања добијају у динарима прилагодили новој уредби, али од првог фебруара забрањује доток динара Косово и Метохију.

Услед тога у Поштанској штедионици, јединој просталој српској банци на КиМ, нема динара за подизање, како на шалтерима пословница тако и на банкоматима.

Ако динара још и има за подизање, то је из своте допремљене на КиМ пре ступања на снагу уредбе ЦБК.

Подели на: