Најновије вести

Рођено више од 850 беба

У 2021. години у три породилишта на КиМ – Косовској Митровици, Грачаници и Пасјану

 

У КБЦ Косовска Митровица рођено 427, КБЦ Грачаница 260 и КБЦ Гњилане у Пасјану 163 новорођенчади.
У три породилишта на Косову и Метохији : КБЦ Косовска Митровица, КБЦ Грачаница и КБЦ Гњилане са седиштем у Пасјану у току 2021. године рођено је више од 850 српских беба и других неалбанаца.
У КБЦ Косовска Митровица током 2021. године рођено је 427 беба. То је мањи број новорођенчади у односу на претходне године, а као узрок за то, наводе у овом КБЦ – у, су пандемија корона вируса и укупна ситуацију на КиМ.
На гинекологији КБЦ Косовска Митровица апелују на све жене, које желе да се остваре као мајке, да се вакцинишу уз напомену да нема бојазни од вакцине, јер се показало да вакцинација штити и трудницу и бебу.
Гинеколошко-акушерска секција српског лекарског друштва и Светска здравствена организација предлажу вакцинацију током трудноће.
Иначе, током пандемије на одељењу гинекологије КБЦ Косовска Митровица било је жена које су биле ковид позитивне, али да су све труднице и бебе прошле без тежих последица.
У Гинеколошко-акушерској клиници у Грачаници током 2021. године рођено је 260 беба, рекао гинеколог Ненад Шуловић и истакао да Клиника, иако функционише у скученим условима, по стручности лекара и медицинског особља, може да парира и већим болницама и преузме већи обим посла.
Одељењу гинекологије у Грачаници недостају кревети и просторије, али су упркос томе успели да у условима пандемије обезбеде изолациону једницу за труднице, породиље и новорођанчад.
У 2021.години у КБЦ Гњилане са седиштем у великом српском селу Пасјане рођене су 163 бебе, што је рекорд од када је породилиште основано. Поређења ради, 2020. године, овде се родила 141 беба, – каже директор Здравственог центра Гњилане доктор Зоран Перић.
Највише беба рођено је 3. августа 2021, када је у једном дану обављено чак осам порођаја. У породилишту у Пасјану 2021 године је 25 беба више него 2020 године.
Породилиште у Пасјану отворено је 14. јануара 2015. године приликом посете председника Србије Александра Вучића. Опремање одељења, набавка потребних средстава и адаптирање просторија завршени су до 19. августа 2015, а већ сутрадан 20. августа у Пасјану је рођена и прва беба. Од отварања породилишта у Пасјану до сада овде је рођено више од 980 беба.
Пасјане је српско село код Гњилана, десетак километара на локалном путу од Гњилана према Прешеву, које има око 700 домаћинстава.
Од 2008. године део је општине Партеш, коју чине села – Партеш, Пасјане и Доња Будрига.  Зоран Влашковић

 

Подели на: