Најновије вести

Рок за пријаву странака за изборе на КиМ до поноћи

За месец дана на Косову и Метохији биће одржани ванредни парламентарни избори. Пријављено је неколико предизборних коалција, а у поноћ истиче рок за пријаву политичких странака и независних кандидата.

 

Тридесетог августа у поноћ истекао је рок за пријаву предизборних коалиција. Пријаве за учешће на изборима предали су представници Бошњака окупљени око коалиције Вакат, затим представници коалиције састављене око Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја и Социјалдемократске партије Шпенда Ахметија.

Трећу пријављену коалицију чине Социјалдемократска иницијатива Нисма Фатмира Љимаја, Алијанса Ново Косово Беџета Пацолија и Партија правде Ферида Аганија.

Из Централне изборне комисије је саопштено да су две српске партије – Прогресивна демократска странка и Нова партија Косова пријавиле коалицију “Слобода”.

До поноћи се очекује и пријављивање Српске листе која се уназад више година показала као најјача политичка организација Срба на Косову и Метохији и шодно томе, у последња два мандата имала је највише српских посланика.

Очекује се да на Српској листи, која по трећи пут наступа на косовским изборима, буде неколико десетина кандидата из свих средина у којима су Срби остали да живе након сукоба 99 године.

Дакле, биће кандидата и са севера и са југа.

Српској листи пришли су представници других српских странака и иницијатива, попут представника Иницијативе СДП коју је до убиства водио Оливер Ивановић, затим општински одбори Самосталне либералне странке у Косовском поморављу, тако да у Спској листи кажу да ће на изборе да изађу комплетнији, јачи и са ширим политичким спектором него што је то био било раније.

До краја дана знаће се са којим кандидатима Српска листа излази на изборе, а то важи и за Самосталну либералну странку, још једну српску странку која се очекује на изборима 6. октобра.

Што се Албанаца тиче, код њих су позиције мање више већ познате. Велике странке – Демократски савез, Демократска партија и покрет Самоопредељење излазе самостално, тако да ће избори бити прилика да се измери њихова реална снага.

Пуно је спекулација ко би могао колико мандата међу њима да освоји.

Избори ће бити прилика да се многи политичари суоче са оним што су до сада урадили, а међу њима и Рамуш Харадинај, због чије оставке на месту премијера, влада има технички мандат и због које су расписани ванредни избори.

Након предаје пријава, остаје да оне буду верификоване.

Према најави из Централне изборне комисије, кампања за изборе трајаће седам дана, мада је она неформално већ увелико почела.

Подели на: