Најновије вести

Росу и даље на северу КиМ, Срби мирно протестују – заседао Савет за националну безбедност

На Космету је ноћ протекла напето али мирно након распоређивања специјалних јединица Росу широм севера покрајине. Преко административних прелаза возилима се и даље не може. У Палати “Србија” одржана хитна седница Савета за националну безбедност на којој су главна тема била дешавања на Косову и Метохији.

 

 

И даље је у току миран протест Срба на административном прелазу Јариње, као и на прелазу Брњак, јавља дописник РТС-а.

Блокиран је саобраћај на путу Рашка – Косовска Митровица и Рибариће – Зубин Поток аутомобилима и камионима паркираним на магистралним путевима. Срби са севера КиМ на такав начин протестују и исказују незадовољство одлуком о реципроцитету и због присуства стотинак припадника специјалних јединица.

Лајчак забринут због ситуације на северу КиМ
Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак истиче да је забринут због ситуације на северу Косова и Метохије и позива на хитно спуштање тензија.

“Важно је да се спусте тензије, поврати мирна атмосфера и дозволи слобода кретања”, поручио је Лајчак са свог Твитер налога.

Лајчак, који се тренутно налази у посети Београду, наглашава да је о ситуацији на северу КиМ разговарао са амбасадорима Европске уније.

Курти неће да повуче одлуку о реципроцитету за таблице
Аљбин Курти изјавио је да неће да одустане од реципроцитета за привремене регистарске таблице аутомобила из централне Србије, и тај став пренео је амбасадорима земаља Квинте на састанку у Приштини.

“У овом реципроцитету привремених регистарских таблица за аутомобиле, и Косово и Србија су у праву или греше. Дакле, или ћемо задржати обе врсте регистарских таблица, или пустити да их уклоне Косово и Србија”, рекао је Курти а преносе приштински медији.

Због увођења реципроцитета за возила са таблицама из централне Србије и протеста Срба на северу Косова и Метохије, амбасадори Сједињених Држава, Немачке, Велике Британије, Француске и Италије разговарали су са Куртијем, а из владе у Приштини је саопштено да је Курти обавестио амбасадоре да јуче и данас није било инцидената ни на једном прелазу.

Додао је да јучерашња одлука “није провокација или дискриминација према било коме и да је специјална полиција присутна на северу како би заштитила граничну полицију и пунктове.

“Она је тренутно присутна јер су десетине демонстраната блокирале путеве који воде до прелаза 1 и 31 и у њиховој близини. Полиција је разговарала са демонстрантима и није их угрозила”, рекао је Курти и додао да је “слобода кретања право и вредност коју не треба кршити”.

У саопштењу се наводи да су се “амбасадори и Курти сложили да се мир и спокој, стабилност и безбедност морају одржати, те да дијалог мора да се настави и ситуација мора да деескалира”.

Замена специјалних јединица на Јарињу и Брњаку
Косовска полиција је на пунктовима Јариње и Брњак заменила припаднике своје специјалне јединице.

На позицији код Јариња замењено је 70 припадника, као и на пункту Брњак код Зубиног Потока.

Блиндирана возила и џипове полиција не помера са локација на које су постављени јуче ујутру.

Вучић: Србија неће да прихвата политику свршеног чина
Председник Александар Вучић рекао је после седнице Савета за националну безбедност да је добио предлог за решење ситуације на прелазима Јариње и Брњак, али да је тај предлог одбио.

“За такву одлуку добио сам сагласност Савета за националну безбедност”, рекао је Вучић и истакао да је сит политике свршеног чина.

На почетку обраћања, Вучић је рекао да је на данашњој седници анализирано стање у Војсци и полицији, и да је сагледано шта треба да се уради да се ојачају капацитети.

Завршена седница Савета за националну безбедност
У Палати “Србија” одржана је хитна седница Савета за националну безбедност на којој је главна тема било стање на Косову и Метохији.

Очекује се да се неко од чланова Савета обрати медијима.

1

Подели на: