Најновије вести

РСЕ: Лајчак и Ескобар ове недеље у Београду и Приштини

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар највероватније ће посетити Приштину и Београд, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из поузданих дипломатских извора у Бриселу.

 

 

Према сазнањима Радија Слободна Европа, посета ће се десити у току ове недеље и има за циљ да се још једном разговара са странама како би се пронашло решење које се тиче издавања улазно-излазних докумената за српске држављане који долазе на Косово и Метохију.

Европска унија је 18. августа сазвала нову рунду на највишем политичком нивоу, међутим вишесатни разговори су окончани без договора, а шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је најавио наставак преговора.

Требало је да се у склопу наставка ангажовања у европској престоници, ове недеље састану главни преговарачи Београда и Приштине, али највероватније ће ово сачекати на ишод разговора које ће Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар обавити са приштинским, односно београдским саговорницима.

Јуче се председник Александар Вучић састао са Србима са КиМ и након тог сусрета новинарима изјавио да је Приштина на састанку у Бриселу није прихватила ниједан предлог Београда. Како је навео, један од тих предлога био је увођење статусно неутралних таблица.

Европска унија и међународна заједница настоје да Београд и Приштина пронађу решење најкасније 31. августа како би се избегло ново заоштравање ситуације на северу КиМ.

Подели на: