Најновије вести

РСЕ: Могеринијева није добила личну позивницу за Берлин

Висока представница Европске уније Федерика Могерини према сазнањима Радија Слободна Европа (РСЕ) из поузданих извора у Бриселу и Берлину, “по свему судећи није добила личну позивницу за конференцију у Берлину, где ће фокус разговора бити процес у којем је она посредник – дијалог Србије и Косова”.

 

Могеринијева ће, међутим, бити присутна на састанку у немачкој престоници, али само као замена председника Европске комисије Жан-Клода Јункера, наводи Радио Слободна Европа.

Председник Европске комисије је једини бриселски званичник који је позван од организатора на скуп у понедељак потврђено је Радију Слободна Европа из поузданих извора, преноси Тањуг.

“Председник Јункер није у могућности да присуствује састанку, и то је разлог зашто Могеринијева долази уместо њега”, рекао је за РСЕ извор из организације конференције, који је поручио да треба тражити објашњење у ЕУ у вези с доласком Могеринијеве уместо Јункера.

“Због ограничења која су изазвана тесном агендом, председник Европске комисије Јункер неће моћи да присуствује. Висока представница ЕУ, потпредседница ЕК Могеринијева ће представљати Европску комисију”, наводи се у писаном одговору РСЕ који је доставила портпаролка Европске комисије Мина Андрејева.

Подсећа се да састанак у Берлину организује немачка канцеларка Ангела Меркел заједно са француским председником Еманулеом Макроном, и да су “главна, ако не и једина тема скупа будући односи Србије и Косова”.

Како се наводи на скуп није позван ни комесар надлежан за питања проширења Јоханес Хан, који се у бриселским институцијама такође директно бави регионом пошто “неће бити расправе о проширењу ЕУ”.

Подели на: