Најновије вести

Рушење спомен плоче-показатељ мрака једног друштва

У близини Велике Хоче по давети пут постављена спомен плоча новинарима Ранку Перенићу и Ђуру Славују

 

Удрружење Новинара Србије ( УНС) са својим огранком на Косову и Метохији је у уторак 2.маја по девети пут је поставило спомен плочу несталим новинарима Ранку Перенићу и Ђуру Славјују, на месту недалеко од Велике Хоче и Ораховца, где су последњи пут виђрени 21.августа 1998. године, када су били на свом радном задатку.
Председник УНС-а Живојин Ракочевић је приликом постављања спомен плоче истакао да ће док буде професије новинара на Косову и Метохији и на територији других делова Републике Србије,, спомен обележје са реченициом тражимо их бити обнављано.
– Та реченица тражимо их је суштина свега онога што нам се дешава. Тражимо изгубљену слободу, тражимо отете колеге, тражимо да се пронађу злочинци који су убили наше колеге- рекао је Ракочевић.
Супруга Ранка Перенића која је са унуком Матијом присуствовала постављању спомен плоче захвалила се свима који долазе и како је нагласила истрајавају на покушајима да се открије истина у вези нестнака њеног супруга и његовог колеге Ђуре Славуја.
-Данас сам јако тужна, разочарана и не могу да верујем да неком смета полоча која једноставно не ремети никога”- рекла је Перенић.
-Поштоване колеге, поштоване породице несталих новинара у цивилизованом свету рушити девет пута спомен обележје несталим новинарима је показатељ мрака једног друштва у коме се то дешавало. Поред тога треба да имамо у виду за ове 23 године да је скоро једна половина нерасеветљених убистава и нестанка новинара управо на Косову и Метохији.Све то није по пореметило ” Фридам хаус” који је у свом последњем извештају говори да је Косово напредовало у свим областима па и у области правосуђа, што ће нажалост бити ветар у леђа неким инстититуцијама да не чине ништа да би се расветлила судбина наших несталих колега и да се отркију они који су то починили. Сви ми који смо живели или живимо на Косову и Метохији знамо да на жалост у овом дурштву постоји завера ћутања. Ја ево молим и апеолујем са овог места да сви ти часни људи кои нешто знају и због своје савести и због породица које ипчекују и које су у агонији већ 23 године проговоре јер и Ђуро Славуј и Ранко Перенић су били само новинари са диктафониомк оловком и новинарском бележницом- казала је директор и новинар Новинске издавачке куће “Панорама-Јединство”, Рада Комазец.
-Истраживање отмице, нестанака и убиства наших колега је једно цивилизацијско питање и то је цивилизацијско питање за све оне који се баве владавном права и који су ту моћ на овим просторима имали. С обзиром да ми ево 23 године после не знамо где су наше колеге, шта се сњима догодило, по мени говори да нешто стварно није у реду. Ми ћемо свакако верујем и сви заједно и Удружење новнара Србије наставити да подсећамо на овај датум али би било добро када би могли и чешће да их подстичемо да су ипак неки тамо у обавези да истраже ове злочине и да сеу за то плаћени казала је новинарка Јелена Петковић.
На спомен плочи је на српском и албанском језику написано ” Овде су 21.августа 1998.године отете наше колеге новинараи Ђуро Славуј и Ранко Перенић”-Тражимо их”.
С.И.

Подели на: