уторак, 17. маја 2022. | 10:16
Најновије вести

Русија позива САД и ЕУ да зауставе провокације Албанаца

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је у Москви са руским колегом Сергејем Лавровом, о ситуацији на КиМ и подршци коју Москва пружа Београду.

 

Сергеј Лавров је током разговора истакао да Русија позива САД и Европску унију да схвате своју одговорност за спровођење резолуција Савета безбедности УН и да утичу на косовске лидере да зауставе провокације против Србије.

“Чини нам се да Запад покушава да присили секретаријат УН да прогура неке предлоге, који ће поткопати мандат Мисије УН на Косову. То би било директно крешење Резолуције 1244, а ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да се тај провокативни план не реализује”, нагласио је Лавров.

Најавио је да ће Русија наставити напоре за развој координације спољне политике са Србијом.

“Настављамо интензиван дијалог и контакте на највишем нивоу, чему је тон посебно дала посета руског председника Владимира Путина Београду у јануару”, рекао је Лавров.

Шеф српске дипломатије је подсетио да је НАТО бомбардовао Југославију пре 20 година, доводећи до бројних жртава и оштетивши цивилне инфраструктурне објекте и истакао да је употреба муниције са осиромашеним уранијумом довела до пораста онколошких болести.

“Та питања још увек нису потпуно разрешена”, рекао је Лавров.

Лавров је нагласио да је НАТО прикрио злочине које су починили припадници тзв. ОВК и њени лидери, укључујући и отмице ради трговине људским органима, а о чему је, како је подсетио, раније говорио специјални известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти.

Подсетио је да је Путин са званичницима у Београду тада разговарао о спровођењу претходних договора, као и да су договорени нови видови сарадње у области привреде, спољне политике и међупарламентарне размене.

Подели на: