петак, 02. јуна 2023. | 16:46
Најновије вести

Рушитељи нису успели у својим намерама

У Грачаници обележена годишњица погрома 2004

 

Парастосом у манастиру Грачаница и полагањем цвећа на споменик ‘’МИССИНГ”испред Дома културе, у Грачаници је обележена годишњица мартовског погрома на КиМ. Парастос страдалима служио је владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства и сестринства епархије.
Обраћајући се присутнима владика је рекао да су тада наши непријатељи покушали да ураде оно што нису успели 1998. и 1999. године.
-Покушали су тада да нас протерају, да униште и спале све оно што је српско на овим просторима. Хвала Богу у томе нису успели, као што ни многи пре тога нису успели у својим намерама. Пре 16 година нанета је бол, нанета је рана нашем бићу, свима нама који живимо на овим просторима. Тих дана се сећамо са тугом, али и са вером и надом у Бога који неће дозволити да нестанемо са ових простора, рекао је владика Теодосије.
Због ванредног стања услед епидемије коронавируса програм обележавања годишњице мартовског погрома ове године био је скромнији него ранијих година. У шетњи од манастира до Дома културе главном улицом Грачанице прошетали су представници локалних институција и новинари – масовнијег окупљања није било. Уместо свечане академије организована је изложба слика насталих на ликовној колонији ”Јесен у Призрену”, одржаној у манастиру Свети Архангели.
Изложбу је отворио Срђан Поповић, председник општине Грачаница.
-Ко је после спаљених Светих Архангела код Призрена могао замислити да ће сликари у конацима манастира поново стварати. Многи су мислили, посебно рушитељи, да ће тамо остати пепео и камење, а ево ми стојимо пред уметношћу и духовношћу које су баш тамо стваране, рекао је Поповић и још једном подсетио на имена страдалих.
У погрому пре 16 година на Косову и Метохији страдало је 19 особа, уништено је најмање 900 кућа, протерано 4 хиљаде Срба, оскрнављено или запаљено 35 цркава и манастира.

М.Ч.

Подели на: