Најновије вести

Ружић: Редовна настава најбоља опција, тежимо ка томе

Први потпредседник владе и министар просвете Бранко Ружић рекао је да се за одлуку о моделу наставе чека седница Кризног штаба. Очекује да ће се седница одржати у најскоријем року и да ће запослени у школама имати довољно времена да се спреме за почетак наставе.

 

 

Бранко Ружић се састао са представницима репрезентативних синдиката како би разговарали о настави од 1. септембра, плановима Министарства у наредном периоду, као и изазовима са којима се сусрећу запослени у образовном-васпитном систему, саопштило је Министарство просвете.

Ружић је истакао да се на одлуку о моделу наставе чека седница Кризног штаба, за коју очекује да се одржи у најскоријем року, те ће запослени у школама имати довољно времена да се спреме за почетак наставе.

Додаје се да су, сложивши се да је редовна настава најбоља опција за сву децу, саговорници истакли и важност вакцинације просветних радника као једног од фактора да од 1. септембра тако и буде.

“Томе највише и тежимо”, рекао је министар, додавши да је изнад свега важније здравље и деце и запослених, те да ће се понајвише саслушати шта здравствена струка каже.

Како се наводи у саопштењу, на састанку је договорено да се наредни састанак министра и представника синдиката одржи после седнице Кризног штаба на којој би се договорила примена одлуке о моделу наставе.

“Вакцина једина опција да се вратимо уобичајеним активностима”
Подсетивши да је вакцина цивилизацијска тековина и једина опција да се што пре вратимо уобичајеним активностима, Ружић је истакао да разуме да и даље постоје недоумице које се могу решити едукацијом и разговорима са релевантним здравственим радницима.

“Још увек има пуно просветних радника који се нису вакцинисали и важно је да им обезбедимо одговоре на евентуална питања”, рекао је Ружић и додао да ће се у наредном периоду одржати вебинари и сусрети са запосленима.

Поред ових актуелних тема, на састанку је било речи о плановима Министарства када је реч о законској регулативи за чију потпуну и успешну примену је важан дијалог са синдикатима. Такође, представници синдиката изразили су наду да ће се у наредном периоду разговарати са ресорним министарствима о спровођењу реформе система плата, ради фер и транспарентне поделе средстава.

На састанку су били Звонимир Јовић из Уније синдиката просветних радника Србије, Срђан Словић из Гранског синдиката просветних радника Србије Независност, Валентина Илић из Синдиката образовања Србије и Слободан Брајковић из Синдиката радника у просвети Србије.

Подели на: