Најновије вести

Са народом у најтежим временима

СТО ГОДИНА ЦРВЕНОГ КРСТА КОСОВСКА МИТРОВИЦА

 

У својој дугој историји Црвени крст Косовске Митровице имао је веома значајну улогу, посебно у најтежим временима. После рата 1999. године Црвени крст Косовска Митровица у немогућим условима успео је да организује помоћ за све оне који су уточиште потражили у овом граду, као и за локално становништво. Црвени крст Косовска Митровица ове године обележава 100 година од оснивања. Поводом тог великог јубилеја разговарали смо са секретаром те организације Сашом Николићем.

  • У својој дугој историји Црвени крст Косовске Митровице имао је веома значајну улогу, посебно у најтежим временима. И у новијој историји, у време ратова на територији бивше Југославије када је овде уточиште нашао поприличан број избеглица, а нарочито после рата на Косову и Метохији, када су с народом на овом простору остали само Црква и Црвени крст. Кажите нам како је било радити у том периоду?

– Непосредно после рата једине институције са префиксом српски и југословенски на овим просторима су били Црква и Црвени крст. У једном периоду док се нису институције консолидовале Црвени крст је силом прилика покривао све области социјалног деловања. Наша организација је била почетна станица за све владине и невладине организације, као и делегације разних држава и амбасада. У свом том метежу док је кроз наш град прошло преко 100.000 расељених Црвени крст Косовска Митровица је у немогућим условима успео да организује помоћ за све оне који су уточиште потражили у нашој средини. И не само то. И наши суграђани су били угрожени јер новац није значио сигурност због немогућности куповине прехрамбених артикала. Захваљујући додатном напору успели смо да убедимо донаторе да је и локалном становништву неопходна помоћ. Сетићете се да се по хлеб ишло у Црвени крст. Наравно да то не бисмо тако квалитетно радили да није било несебичне подршке и сталног присуства Црвеног крста Србије и Југословенског црвеног крста који су нам пружили организациону и логистичку подршку. Касније је и Црвени крст Косова и Метохије почео са радом у нашој средини што је и значило делимично растерећење. Недостатак нормалних услова за рад надокнађивали смо додатним ангажовањем. Свесни смо били да са сваким расељеним лицем које задржимо у нашем граду расту и шансе за наш опстанак.

  • Какви су данас услови у којима радите?

– Нажалост и даље радимо у тешким условима. У једном периоду смо имали какве такве услове у смислу канцеларијског простора, а онда је због пожара у суседству оптерећен великом количином воде плафон урушен и само захваљујући пожртвовању волонтера и запослених смо успели да сачувамо битну документацију и техничку опрему. Намештај је, такође, оштећен због влаге. Захваљујући брзој реакцији председника Привременог органа општине Косовска Митровица Александра Спирића Канцеларија за Косово и Метохију је одвојила одређена средства, али радови на обнови наших канцеларија и након три године нису завршени. Радимо у изнајмљеном пословном простору

  • Сваке године спроводите низ редовних активности. Има ли места и новим активностима ?

– Све ове године Црвени крст Косовска Митровица не само да реализује програме и планове рада већ је захваљујући томе што негује креативност и пружа шансу младима оплеменио и на један иновативан начин реализовао многе активности. Управо смо завршили програм „Ефикасан одговор Црвеног крста на несреће – јачање капацитета локалне заједнице за смањење ризика и последица од елементарних непогода и других типова несреће”, који смо радили са ученицима трећег разреда ОШ „Бранко Радичевић”. Раније смо то радили и у ОШ „Свети Сава”. Ту се деца уче како да реагују у одређеним кризним ситуацијама и да тако ублаже последице. Програм је наишао на изузетан пријем код малишана. Иначе, спроводимо активности кроз десет области рада и уз поштовање свих седам принципа Црвеног крста од којих је најпознатији – принцип хуманости.

  • Често истичете у први план волонтере и подмладак Црвеног крста.

– Веома смо поносни на рад са младим волонтерима. Они су окосница реализације свих наших активности. Успешно представљају нашу организацију на свим пољима деловања. Од вишегодишњег примата у области прве помоћи до обнављања базе тренера и едукатора. Управо сада израста једна нова генерација будућих лидера и стручњака у разним областима. Задржавамо право да будемо нескромни и да истакнемо и наш труд, да им омогућимо учење и напредовање кроз стицање нових знања и размену искустава са вршњацима из других организација.

  • Како обележавате јубилеј?

– Јубилеј обележавамо скромно и на крају године, јер је тешко било обезбедити средства за ту намену. Захваљујући Општини Косовска Митровица и Црвеном крсту Косова и Метохије, ипак ћемо организовати једну свечану академију и Скупштину омладинске теренске јединице. С.К.

Подели на: