Са пријема у част здравственим радницима порука: Хвала вам, заувек остајете наши јунаци

Председник Александар Вучић приредио је пријем за лекаре и медицинске сестре из целе Србије који су били ангажовани у ковид болницама, захвалио им на свему што су учинили током борбе против ковида 19 и на сваком спасеном животу, и поручио им да ће заувек остати јунаци наше земље и хероји отаџбине.

 

У почетку су сви аплаудирали, данас многи преиспитују различите ствари, али шта год ко покушао да уради – ви ћете заувек остати јунаци наше земље и хероји отаџбине”, рекао је Вучић.

Сви они су се, каже, борили и радили нешто што нико други није могао.
“То су били дани ваших мука, али дани који ће остати запамћени у историји као дани славе и ваших подвига. Ми смо своје родитеље и децу дали вама у руке, и више веровали вама него себи”, рекао је Вучић.
“Дали сте нам наду и будућност, а сада је питање шта можемо ми вама да дамо, осим дивљења, захвалности и аплауза”, казао је председник Србије.
Вучић је рекао да ће држава и наше друштво на то питање дати одговор који су заслужили, а то ће бити много бољи услови рада, веће плате и сигурност.
“Када то урадимо, још нећемо моћи да кажемо да не дугујемо више ништа, али ћемо моћи рећи да смо дуг бар мало смањили”, нагласио је он.

До краја године још једно повећање плата
Вучић је најавио да ће држава учинити да омогући до краја године, поред 10 одсто ванредног повећања плата, још једно повећање, да медицински радници буду задовољнији и да не маштају и не чезну за одласком у иностранство.
“И тих 10 одсто колико смо ванредно повећали плате је тек почетак. Пре краја ове године урадићемо још да будете задвољнији и да не маштате и не чезнете за одласком у иностранство”, рекао је Вучић.
“Каже се да је спасити један живот исто као и спасити човечанство, а ви сте спасили читаве светове. Захваљујући вама, ми имамо будућност и овом земљом ходају и ходаће људи. Родитељи имају прилику да имају децу, а деца да имају родитеље. Можемо поново да пунимо школе а не болнице, да радимо оно што знамо, да се правимо важни и смејемо свакој прошлој невољи. Важно је да је прошла”, рекао је Вучић.
Вучић је указао на то да је у претходном периоду много тога урађено у нашем здравству, али да још није учињено довољно, те да ће морати да се ради и улаже још више новца.
Рекао је да су епидемиолози, на питање да ли могу да се укину мере, волели да оне трају још бар месец дана да бисмо се осигурали, додајући да је неопходно да се зарађује и бори за опоравак провреде да бисмо могли да градимо нове болнице и дамо веће плате.

Вучић захвалио и хигијеничарима
Захвалио је и хигијеничарима у болницама, који су, како је казао, у најтежим условима ризиковали живот, али чистили и чували наше болнице од инфекција и зараза.

Вучић приредио пријем за лекаре и медицинске сестре из ковид болница
Вучић је казао да је његова мала примедба и савет да се не окрећу и не осврћу на оне који ће нешто да добаце, јер не знају колико је медицинском особљу било тешко, с чиме су се суочили, као и да је добро што су све то урадили, како би они могли да се осврћу и добацују.
“Вас јунаке нашег доба нико не може да победи и заборави”, подвукао је он.
Најавио је да ће, како му неки не би пребацили да то чини због избора, сачекати Видовдан и онда један део медицинског особља одликовати највишим знамењем државе.
“Хоћу да видите колико поштовање држава придаје вашем раду, вашој љубави према нашем народу и Србији. Бескрајно хвала, поносан сам што смо могли мало да вам помогнемо, а ви јунаци нашег доба уживајте у слави”, закључио је он.
Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић захвалио је свима који су се укључили у рад ковид болница, и свима који су пружили подршку медицинским радницима.
“Да се прилагодимо новим условима рада, да имамо капацитете, да допремимо нову опрему, да радимо што најбоље знамо – да лечимо болеснике”, рекао је Стевановић. Било је, каже, тешко када је требало да се пређе на нови систем рада, да се болнице које су навикле да раде озбиљну хирургију, лече озбиљне туморе, пребаце и да се боре против “обичног” вируса, толико “обичног” да је, како истиче, преокренуо цео свет.
“Свако је имао тренутак када је мислио да је најтеже, али је свакако свима најтеже када смо губили битке за животе сваког појединачног болесника”, рекао је Стевановић.

Председник Александар Вучић и директор Клинике за тропске и инфективне болести Горан Стевановић
Он је навео да се очекивало да инфектолошка служба буде она која ће примити први удар и помоћи здравственом систему и захвалио свима који су помогли да се инфектолошка служба припреми за оно што најбоље зна – да лечи болеснике.
Члан кризног штаба Србије за борбу против корона вируса епидемиолог др Предраг Кон изразио је уверење да медицински радници осећају почаст која им је одата данашњим пријемом код председника Александра Вучића.
“Јако је добро да смо се сви окупили на једном месту. Овде су само представници, а иза тога је армија људи која је заиста својски одрадила посао током епидемије корона вируса и треба им одати признање”, рекао је Кон.
Он је навео да је сигуран да епидемиолошка ситуација у Врању и Лесковцу неће утицати на општу ситуацију у Србији.
Према његовим речима, сигурно је да је у та два града било пропуста јер другачије није могло да се деси да корона вирус уће у предузећа, али је истакао да је ситуација сада под озбиљном контролом”.
Пријем је организован у знак захвалности медицинским радницима за допринос и резултате у борби са епидемијом вирусакорона у Србији.

Подели на: