Најновије вести

Сабирајмо се у вери и духовности

У манстиру Светих Врача Козме и Дамјана у Врачеву код Лепосавића обележена слава манастирске капеле посвећене Светом Јовану Златоусном

Свечану литургију, поводом славе манстирске капеле у Врачеву, служио је Владика Рашко- призренски Теодосије са свештенством и овом приликом нагласио да треба да се окупљамо око наших светиња у што већем броју у славу исинске вере Христове.
Лепосавић, 28. новембра –Манстир Светих Врача Козме и Дамјана у селу Врачеву у општини Лепосавић, једини је манастир на Косову и Метохији који обележава празник Светог Јована Златоусног, а то је уједно и слава манстирске капеле овог манастира. Овим поводом, свечану литургију у манастиру Светих Врача служио је Владика Рашко-призренски Теодосије са свештенством. У присуству великог броја верника овог села на крајњем северу Косова и Метохије, Владика Теодосије је честитао славу манастирске капеле, параклис игуману манастира Архимандриту Василију Делићу, овогишњем домаћину славе Бранку Нинићу и свим присутним верницима са жељом да се окупљамо у што већем броју око наших светиња у истинској вери Христовој. ”Драга браћо и сестре, сабирајмо се у вери и духовности, нека вам је срећна и благословена слава манстирске капеле и да се идуће године окупимо у још већем броју овде на овом светом месту”, поручио је Владика Теодосије.
Манастир Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана је древни манастир у селу Врачеву, који је након 1999-е године потпуно реконструисан и обновљен. Налази се на седамнаест километара од Лепосавића и на око седам километара од Лешка на североисточним падинама планине Рогозне.
Као манстир Свети Врачи помиње се први пут у сопоћенском поменику крајем XИВ века. Манастир , који потиче из XИВ века, већ после Косовског боја био је потпуно уништен и спаљен. Црква је обновљена у другој половини XВИ века, али је и у наредним столећима делила судбину свог народа.
Црква Светих Козме и Дамјана свој садашњи изглед добила је у обнови 1860. Године, о чему сведочи и запис у цркви изнад јужног портала. Црква је једнобродна грађевина, изграђена од сиге, облутака и неправилно распоређеног камена. Унутрашњи простор није живописан, са изузетком представе Христа Пантократора у своду припрате. Иконостас је осликала група мајстора из Крушева и Битоља 1899-е године.
Последњих деценија црква у Врачеву је била искључиво парохијског карактера, окупљала је народ овога краја. Средствима Владе Републике Србије изграђен је манастирски конак и обновљен је манастирски живот.
Слава манастира обележава се 14. Јула и 14 новембра када се празнују свеци, Свети Козма и Дамјан , као и слава манстирске капеле 26. новембар, Свети Јован Златоусни.
Овогодишњи домаћини Бранко и Босиљка Нинић, честитали су славу манастирске капеле свим окупљеним верницима, а Бранко је овом приликом казао је да се овде одувек окупљао наш народ, чувајући своју светињу и налазећи мир и снагу, и да тако треба да и да се настави. Домаћинство за идућу годину и део славског кола предао је Борку Илићу из Лешка. В.Вукојевић

Подели на: