Најновије вести

САД ће и даље инсистирати на циљевима из Вашингтонског споразума

Представници Стејт департмента поводом годишњице Вашингтонског споразума изразили су очекивање да ће Београд и Приштина поштовати обавезе потписане 4. септембра у Белој кући, и нагласили да ће Сједињене Државе наставити да дају приоритет циљевима сажетим у том документу, а један од њих је и мораторијум на активности у вези са статусом КиМ, који истиче данас.

 

“Надамо се да ће наши партнери поштовати обавезе које су прихватили прошле године у Вашингтону”, рекао је портпарол Стејт департмента и додао да “Вашингтон наставља да подржава Косово, Србију и друге актере у региону Западног Балкана на пољу унапређења политичких и економских реформи потребних за остваривање циља – чланства у ЕУ”.

Многи елементи Вашингтонског споразума, како је додао портпарол подржавају те приоритете и ширу визију САД за регион, а тичу се енергетске диверсификације, регионалне повезаности, процеса проналажења и идентификације несталих, као и поштовања мораторијум везаног за статус КиМ.

“Наставићемо да дајемо приоритет тим циљевима”, рекао је портпарол Стејт департмента.

Стога, како каже, САД охрабрују обе стране да дају приоритет напорима за изградњу политичког поверења кроз озбиљно, суштинско учешће у дијалогу уз посредовање ЕУ.

Како додаје портпарол Стејт департмента, у одговору на Тањугово питање о годишњици споразума, “САД настављају да раде са Србијом и Косовом на спровођењу обавеза ради достизања свеобухватне нормализације односа”.

“Сједињене Државе настављају да подржавају активности Србије и Косова на постизању свеобухватног, обавезујућег споразума о нормализацији односа фокусираног на узајамно признавање, који поставља темеље за трајну сарадњу и просперитет”, навео је портпарол Стејт департмента.

“Подржавамо дијалог уз посредовање ЕУ и охрабрујемо стране да се поново укључе у тај процес, са осећајем хитне потребе решавања и техничких и политичких питања”, навео је портпарол.

Такође, како наводи, “САД охрабрују Косово и Србију да прошире и продубе сарадњу у областима од заједничког интереса, као што је опоравак од пандемије и побољшање економских и трговинских односа”.

Данас је годину дана од када су председник Србије Александар Вучић и приштински премијер Авдулах Хоти у Овалној соби Беле куће потписали споразум о нормализацији економских односа, са америчким председником Доналдом Трампом који је том приликом оценио да је у “односима двеју земља постигнут напредак који се чинио немогућим”.

Један од главних актера, Трампов специјални изасланик за односе Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да су САД блиско сарађивале са званичницима ЕУ око споразума о нормализацији економских односа, што би, како је Гренел наглашавао током мандата, био главни корак ка приближавању два народа.

Споразумом је између осталог договорен мораторијум на годину дана, односно да Приштина неће радити на уласку у међународне институције и организације а Београд неће спроводити дипломатске активности чији је циљ повлачење одлуке о признавању независности Косова.

Главна тачка економског документа, који је имао 16 тачака и две верзије, била је оснивање развојног фонда и отварање регионалне Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду.

Такође, неке од тачака тицале су се израде студије о језеру Газиводе, изградње ауто-пута Београд–Приштина, обнове железничког саобраћаја, а дата је и подршка иницијативи “Мали Шенген” – “Отворени Балкан”.

Подели на: