Најновије вести

САД очекују да се Косово и Србија придржавају Вашингтонског споразума

“Надамо се да ће наши партнери деловати у доброј вери и наставити да се придржавају обавеза преузетих у Вашингтону”, наведено је у одговору америчког Стејт департмент на питање Гласа Америке у вези са поштовањем одредби Вашингтонског споразума који су Косово и Србија, септембра 2020, постигли у америчкој престоници посредством Сједињених Америчких Држава.

 

“Примена Вашингтонског споразума ствара прилике за ширу сарадњу између страна и ствара основ за будуће споразуме. Преузете обавезе већ доносе корист грађанима Србије и Косова и охрабрујемо их да наставе њихову примену”, наведено је у одговору неименованог портпарола Стејт департмент на питање Гласа Америке о очекивањима која Сједињене Државе имају од Србије у вези са постигнутим споразумом и његовим делом који подразумева премештање амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим.

То је, подсетимо, једна од зацртаних обавеза Србије на коју се потписом на билатерални споразум са САД о нормализацији односа са Косовом обавезао председник Александар Вучић.

Рок за испуњење обавеза по тој тачки споразума је 1. јул 2021.

Истовремено, верзијом споразума коју је потписао тадашњи косовски преговарач Авдулах Хоти дефинисано је узајамно признање Косова и Израела – што се догодило убрзо по потписивању споразума у Белој кући.

Такође, Косово је своје дипломатско представништво на највишем нивоу у Јерусалиму отворило у марту 2021.

Споразум Косова и Србије састоји се од шеснаест тачака – које се у обе верзије документа (српској и албанској) у највећој мери подударају.

Сједињене Државе објавиле су средином јуна да су обавиле свој део посла у вези са седмом тачком документа која је подразумевала креирање студије о коришћењу језера Газиводе.

То језеро својим највећим делом налази се на северу Косова и мањим на територији општине Тутин у Србији.

Косово и Србија су дијалог о нормализацији односа, уз посредство Европске уније (ЕУ) отпочели марта 2011. Две године касније (2013.) постигли су Бриселски споразум који је обухватао и формирање Заједнице српских општина (ЗСО) – што се још није догодило.

Подели на: