Најновије вести

Само снажна Србија може да обезбеди бољи живот српском народу на КиМ

 – У последњих шест година много тога се изградило на Косову и Метохији и градиће се у наредном периоду. Само кроз инвестициони пројекат Владе Републике Србије обезбеђено је 60 милиона евра за 149 пројеката који се реализују у српским срединама – рекао је у Грачаници помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић

 

Представници Канцеларије за Косово и Метохију боравили су прошле недеље у више места на Косову и Метохији. Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић и кандидати СНС за народне посланике у Скупштини Србије са Косова и Метохије Данијела Вујичић, Љубомир Марић и Милан Савић обишли су у Грачаници локације на којима се приводе крају радови на изградњи Народне библиотеке и зграде од 36 станова намењених социјално угроженим породицама и младим брачним паровима. Петковић је том приликом поручио да се српска заједница на КиМ развија и шири, и да само снажна Србија може да обезбеди бољи живот српском народу на овим просторима. – У последњих шест година много тога се изградило на Косову и Метохији и градиће се у наредном периоду. Само кроз инвестициони пројекат Владе Републике Србије обезбеђено је 60 милиона евра за 149 пројеката који се реализују у српским срединама. Један такав пројекат је и изградња зграде Народне библиотеке у Грачаници, за шта су Влада Србије и Канцеларија за КиМ издвојили 36 милиона динара, рекао је Петковић и додао, да кроз овакве пројекте држава показује да јој је стало да улаже не само у економију, већ и у образовање и културу. У име свих корисника Народне билиотеке у Грачаници захвалила се директорица Бранкица Костић и истакла да је изградња овог објекта веома значајна и да се нада да ће се постојећи фонд књига повећати. Према речима председника привременог органа општине Приштина Љубинка Караџића завршетак радова очекује се до краја овог месеца, а након тога следи опремање библиотеке средствима Канцеларије за КиМ. Након обиласка Народне библиотеке помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, кандидати СНС за посланике и представници локалних власти обишли су радове на изградњи 36 станова за социјално угрожене породице у Грачаници. Пројекат финансирају Министарство администрације и локалне самоуправе и Општина Грачаница.

НОВЕ КУЋЕ, СИМБОЛ ОПСТАНКА

– Кућа на Косову и Метохији за нас је светиња. Она представља симбол потпуне опредељености народа на Косову и Метохији да овде опстане и остане. Овај пројекат са 36 станова значиће бољи живот за 36 породица. Не само што Канцеларија за КиМ и Влада Републике Србије чине све да се сагради велики број кућа, зграда, него захваљујући Српској листи ми смо у могућности да додатно градимо и чинимо све да обезбедимо бољи живот нашем народу на Косову и Метохији – казао је Петковић. Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да је основни циљ да се изградњом што већег броја кућа и станова побољша живот људи на КиМ.

– Живот се у Грачаници, и многим другим местима, свакодневно побољшава, односно боље је него што је било пре. У наредном периоду поделићемо 36 станова из ове зграде чији се завршетак радова очекује за месец и по дана. Подсетићу и да смо већ поделили исто толико станова и саградили преко 30 кућа. Не желимо на томе да станемо, већ ћемо инсистирати на стварању што бољих услова за будућност наше деце – рекао је Поповић. Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и кандидати за посланике СНС су у пратњи представника локалних власти обишли неколико српских породица у Грачаници, Лапљем Селу и Сушици. Пре тога Петковић је обишао јединог српског повратника у селу Опрашке код Истока, Петка Милетића, који је дан раније нападнут око поднева од стране двојице Египћана које је покушао да спречи у нелегалној сечи дрва у његовој шуми. У Грачаници су посетили четворочлану породицу Марка Ђорића, којој је пре нешто више од месец дана изгорела кућа, а која се сада обнавља захваљујући средствима Владе Републике Србије. Након посете породици Ђорић у Грачаници, представници Канцеларије за КиМ и кандидати за посланике СНС обишли су породице Дејана Грбића и Бобана Јовановића из Лапљег Села. – Потребан нам је посао за децу, рекао је Дејан Грбић. Са истим проблемом суочава се и петочалана породица Јовановић која живи од једне плате. Љубомир Марић кандидат за посланика са листе СНС рекао је да ће се реализовати бројни инвестициони пројекти које је председник Вучић предвидео планом и на основу којих ће се отварати нова радна места.

– Ове породице имају исти проблем који је заступљен широм Косова и Метохије, а то су радна места. Листа Српске напредне странке излази са конкретним резултатима на ове изборе и са јасним планом стратегије „Србија 2025”. Тај план предвиђа низ инвестиционих пројеката, а многи од њих ће се реализовати на Косову и Метохији и на тај начин ће се створити радна места, како би за свако дете, из сваке куће, било посла у будућности – нагласио је Марић. Помоћник директора Канцеларије за КиМ и кандидати за посланике СНС посету централном Косову завршили су обиласком породица Синише Максимовића из Новог Бадовца и Мирослава Андрејевића из Сушице.

РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДНОГ СЕКТОРА

Другог дана своје посете централном делу Косова и Метохије помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић и кандидат СНС за посланика Милан Савић, обишли су општину Липљан. Најпре су посетили Доњу Гуштерицу где су обишли ОШ „Кнез Лазар”, Дом културе и сушару за воће и поврће при тамошњој Земљорадничкој задрузи. Сви поменути објекти изграђени су или реновирани средствима Владе Републике Србије.

– Наставићемо и у наредном периоду да улажемо, јер види се колико држава улаже у српске средине и како се шодно томе живи у овом делу Косова и Метохије. Држава је издвојила 60 милиона евра за 149 пројеката, а до 2025. године биће још додатних 150 милиона евра за различите инфраструктурне пројекте. Подизаћемо болнице, фабрике, фарме, мала и средња предузећа, да млади људи којих има све више и који остају овде знају да имају своју будућност и наду за боље сутра, поручио је Петковић. Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да је већ почела имплементација пројеката за које је Канцеларија за КиМ издвојила средства.

– Почели смо са сушаром, а у будућности планирамо низ пројеката који су директно везани за пољопривреду, јер сва ова места у којима живе Срби су руралног типа и велики број наших становника се бави земљорадњом – рекао је Поповић. Петковић је обишао завршен анекс Дома културе из Липљана, тренутно измештеног у Доњој Гуштерици, чију је изградњу, као и централно грејање, финансирала Кан
целарија за Косово и Метохију. Посета једном од највећих села у централном Косову настављена је обиласком породице пољопривредника Данила Кукурековића, који је према Програму за развој пољопривреде Владе Републике Србије добио подстицај у виду пољопривредне механизације, као и две социјално угрожене породице Радета Грбића и Зорана Крстића.

– Нигде не радимо, живимо од социјалне помоћи. Волела бих да имам посао како бих обезбедила деци неопходне ствари – казала је Соња Крстић у разговору са Петковићем и Савићем. Кандидат за посланика на предстојећим изборима Милан Савић рекао је у Доњој Гуштерици да се на терену може видети да је одговорна политика Канцеларије за КиМ, Владе Републике Србије и председника Александра Вучића успела да нас спасе из амбиса финансијског, моралног и економског у који смо као друштво кренули.

– Породица Крстић има троје деце. Канцеларија за КиМ им је направила кућу, а да није било одговорне политике не би било ни могућности да им се сагради дом. Влада Републике Србије, Канцеларија за КиМ и Привремени органи обилазиће сваку кућу и свако дете које живи на простору Косова и Метохије, казао је Савић.
Посету општини Липљан, Петковић и Савић завршили су обиласком породице Јелене Илић у селу Лепина, а потом су наставили обилазак села Угљара, Бресја и Батуса у општини Косово Поље. Трећег дана посете Косову и Метохији помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић обишао је општине Вучитрн и Обилић. Он је најпре присуствовао литургији у цркви Свете Недеље у Прилужју, где је одржан молебан и литија за добробит села и добар род пољопривредних култура, који се у том селу традиционално одржавају недељу дана након Свете Тројице. Петковић је потом посетио домаћинства пољопривредника Милана Митровића и Маријана Ковачевића са којима је разговарао о помоћи у пољопривредној механизацији која им је неопходна како би проширили производњу. – Држава Србија је спремна да помогне сваком ко жели да остане и опстане од свог рада на овим просторима – поручио је Петковић. Приликом обиласка породица у општини Вучитрн, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да су јаке српске институције кључ опстанка Срба на овим просторима. Он је поручио Србима на КиМ да својим гласом дају подршку председнику Вучићу, који се за опстанак нашег народа бори.

ПОМОЋ СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИМ ПОРОДИЦАМА

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију др Зоран Бојовић био је у дводневној посети током прошле седмице Србима у Косовском Поморављу, а у циљу упознавања са проблемима и потребама српског становништва које живи у овом делу Косова и Метохије. Он је том приликом обишао, поред осталог, више социјално угружених породица којима је Република Србија помогла изградњу кућа. У сусрету са члановима ових породица он је истакао да помоћ и у другим сегментима неће изостати. У селу Могила посетио је породице Драгана Ђокића и Саше Симића, чије се куће налазе у финалној фази изградње. У селу Горње Кусце др Бојовић посетио је самосталну кројачку радионицу у власништву Драгана Денића. У разговору са њим он је истакао да постоји спремност надлежних да му помогну око проширења и модернизације посла и да он само треба да упути захтев за то. У селу Стража на територији општине Гњилане др Бојовић је у оквиру своје дводневне посете Косовском Поморављу обишао српског параатлетичара Ивана Цветковића, који је освајао водеће резултате укључујући и европска првенства у параатлетици. Њему је Канцеларија за КиМ помогла изградњу куће. Др Бојовић је боравио и у селу Станишору где је обишао домаћинство Добривоја Тасића, који се са двојицом синова бави аутомеханичарским зантом. Др Бојовић је у разговору са њима казао да ће им Република Србија помоћи око проширења и модернизације посла како би обезбедили сигурнију метеријалну егзистенцију и остали и опстали на Косову и Метохији. У селу Коретишту др Бојовић је са председеником Привременог органа општине Гњилане, Сашом Милошевићем, обишао шесточлану породицу Марка Максимовића коме је Канцеларија за КиМ помогла изградњу куће. Он је том приликом истакао да помоћ овој породици неће изостати ни убудуће. Др Бојовић је у Ранилугу посетио и пољопривредно газдинство Момира Савића, који се успешно бави пчеларством. У разговору са њим и другим пчеларима у овом крају чуло се да је Канцеларија за КиМ спремна да подржи и помогне њихов рад обезбеђивањем опреме и осталог. Др Бојовић је казао да је и током прошле године била обезбеђена знатна помоћ многим српским пчеларима на КиМ. У Ранилугу је др Бојовић обишао и модни студио „Јефимија”, чије су чланице такође шиле заштитне маске, али и другу опрему за здравствене установе у Ранилугу. У селу Одевцу др Бојовић је током своје посете делу Косовског Поморавља обишао и породицу Драгана Насковића, самохраног оца двоје деце, коме је Канцеларија за КиМ помогла изградњу куће величине 105 квадратних метара. Помоћник директора Канцеларије за КиМ је нагласио да ће и у предстојећем периоду бити обезбеђивана помоћ у изградњи, реновирању и опремању кућа за српско становништво на Косову и Метохији, а у циљу подизања квалитета њихових животних услова и останка и опстанка на овим просторима. – Влада Републике Србије је у свом мандату до маја 2020. године помогла преко 3.000 породичних домаћинстава на Косову и Метохији са донацијама чија је вредност преко две милијарде динара. Помоћ је обезбеђивана у многим сегментима живота и рада нашег становништва на овим просторима. Поред осталог подељено је више од милион и по садница воћа. Подељено је преко 1.500 пољопривредних машина и остале механизације. Подељено је преко 400 грла крупне и око 600 грла ситне стоке. Обновљено је и саграђено око 1.700 кућа. Обезбеђена је помоћ у реновирању цркава и манастира – истакао је др Бојовић, поред осталог, током посете делу Косовског Поморављу. Он је казао да је до маја ове године почела реализација 24 крупна пројекта, где је посебно издвојио живинарску фарму капацитета 60.000 кока носиља као и фабрику жестотких и алкохолних пића у Ораховцу.

ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ОБДАНИШТЕ У ГОРЊЕМ КУСЦУ

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, Душан Козарев, боравио је 12. јуна у Косовском Поморављу. Он се најпре састао са представницима општине Ново Брдо, са којима је разговарао о актуелним проблемима становништва и проналажењу модуса решавања тих проблема. Приликом посете овој општини обишао је и социјлано угрожену породицу Драгана Васића у селу Јасеновику. У селу Горње Кусце код Гњилана, у присуству предедника привременог органа Саше Милошевића, директора предшколске установе „Ђурђевак”, Владана Максимовића, као и грађана, Козарев је положио камен темељац за изградњу обданишта. Како се том приликом чуло изградњом новог обданишта у Кусцу предшколска деца из овог села неће више морати да иду у обданиште у око четири километара удаљено Коретиште. Завршетак обданишта очекује се у скорије време. У оквиру своје посете делу Косовског Поморавља, Козарев је боравио и у селу Томанцу у општини Ранилуг, где је присуствовао отварању једне од новосаграђених улица у овом месту под називом „Срећни људи”. Наглашено је да ће Република Србија и убудуће улагати у све сегменте живота и рада свог становништва на Косову и Метохију, а у циљу подизања укупних животних услова и њиховог опстанка на овим просторима. Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију, Борислав Тајић, посетио је општину Звечан где је разговорао са представницима села Жеровница и Житковац код цркве Вазнесења Христовог у селу Дољани. Борислав Тајић је у Дољанима обишао деветочлану породицу Бора Велимировића која је према Програму за развој пољопривреде Владе Републике Србије – Канцеларије за Косово и Метохију добила подстицај у виду пољопривредне механизације, сејачицу за кукуруз. Посету општини Звечан Тајић је завршио обиласком породице Славише Недељковића. Канцеларија за Косово и Метохију обезбедила је средства којима је Недељковићима изграђена штала за стоку.

КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА НОВУ КУЋУ ПОРОДИЦЕ МИХАЈЛОВИЋ

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић посетио је, у суботу 13. јуна, општину Зубин Поток. Он се, у згради Привременог органа општине Зубин Поток, најпре састао са председником и члановима Привременог органа, након чега су заједно обишли  социјално угрожену породицу Звонка Михајловића у селу Горња Доброшевина. Тајић је ову породицу посетио почетком године и том приликом обећао помоћ у изградњи нове куће. Овом посетом је обећање и испунио, па је, заједно са представницима Привременог органа општине Зубин Поток положио камен темељац за изградњу нове куће за ову седмочлану породицу. Средства за изградњу обезбедила је Канцеларија за Косово и Метохију. „Захвалан сам општини Зубин Поток што помаже да се овај пројекат помоћи и изврши, Канцеларији за Косово и Метохију и господину Тајићу. Пресрећни смо, много нам значи ова помоћ и једино уз овакву помоћ уз бригу Србије  и може да опстане српски сељак на селу, без помоћи је врло тешко” ,  казао је  Звонко Михајловић. Почетком године, представници локалне самоуправе општине Зубин Поток, Канцеларија за Косово и Метохију и Центар за социјални рад општине Зубин Поток били су у посети најугроженијем становништву у овој општини. Том приликом, готово једногласно, донешена је одлука да се помогне неколико породица, међу којима је породица Михајловић била прва. „Тада речено, а данас већ на делу. Положили смо камен темељац за изградњу нове куће, како бисмо овој породици и малишанима обезбедили боље услове за живот. Морам да додам и то да помоћ у изградњи кућа у овој првој групи добијају још четири социјално угрожене породице, након чега следи и друга група у којој ће бити пет реконструисаних кућа породица којима је то најпотребније”, рекао је  члан ПО општине Зубин Поток  Немања Јакшић. Велику захвалност за помоћ, поред угрожених породица, Канцеларији за КиМ и држави Србији упућују и чланови ПО општине Зубин Поток.
Господин Тајић и чланови ПО општине Зубин Поток  обишли су још и мештане села Придворица и шесточлано социјално угрожено домаћинство Небојше Божовића у овом селу, а након тога и завршне радове на санацији пута у селу Јабука. У селима Мала и Велика Јабука разговарали су са мештанима о актуелним темама, проблемима и помоћи. „Почетком године били смо у обилазак села и социјално угроженог становништва, и тада смо се упознали са потребама и приоритетима становништва, чиме смо обавили велики део посла, да сазнамо шта је потребно и коме помоћи. У томе нам је помогла и локална самоуправа општине Зубин Поток. Све ове активности се обављају у оквиру прецизнијих планова који представљају дугорочнију основу за развој ових средина. У оквиру тога, у општини Зубин Поток, више пројеката је у фази реализације и очекујемо да до завршетка свих тих пројеката, за које су средства одвојена, неће бити никаквих потешкоћа”, истакао је помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић. У Општини Зубин Поток тренутно је активно 40 пројеката који су у реализацији, а које финансира Канцеларија за КиМ преко локалне самоуправе. Извештачи „Јединства”

Подели на: