Најновије вести

Самоопредељење и ДСК и даље без договора, настављају разговоре

Председници покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова Аљбин Курти и Иса Мустафа нису постигли завршни договор ни на вечерашњем састанку, још једном у низу на којима покушавају да финализују коалициони споразум за управљање следећом косовском владом.

 

Члан председништва ДСК Авдулах Хоти најавио је да су се те две странке договориле да се од сутра састају сваки дан.

Иса Мустафа је, преносе медији у Приштини, сазвао хитан састанак руководства те странке за сутра а на састанку ће кључна тема разговора бити коалициони споразум са Самоопредељењем.

Курти је раније потврдио да Демократски савез Косова тражи подршку за место будућег косовског председника, али да му из те странке нису рекли ко би то био.

“Од мене се тражи да дам празну сагласност. Они су затражили ту функцију, али нису ми рекли ко је њихов кандидат”, пренео је Курти.

Додао је да нико од три члана руководства ДСК није признао да жели да постане председник.

Ванредни избори на Косову одржани су 6. октобра.

Самоопредељење и ДСК су победници избора и у досадашњим разговорима су договорили програмска начела око управљања следећом владом.

Неспоразуми су настали око кадровске расподеле одговорности. ДСК инсистира да се коалиционим споразумом регулише и место косовског председника, затраживши да на тој функцији након истека мандата Хашиму Тачију 2021 године буде неко од његових званичника.

Подели на: