уторак, 21. фебруара 2023. | 16:43
Најновије вести

Самоопредељење и ДСК потписали коалициони споразум

Председници покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова Аљбин Курти и Иса Мустафа потписали су споразум о владајућој коалицији. Извршни савет ДСК прихватио је споразум, а исто би требало да уради током дана и покрет Самоопредељење.

 

Курти и Мустафа су потписивање споразума обелоданили на ванредној конференцији за новинаре у згради скупштине Косова у Приштини.

“На један дан смо од седнице Скупштине Косова на којој можемо да бирамо нову владу. Данас смо се састали са председником ДСК, професором Исом Мустафом, и састали смо се и договорили да сутра изаберемо нову владу. Споразум смо већ потписали и договорили смо све, укључујући поделу одговорности у новој влади у којој ћемо заједнички управљати”, рекао је Курти.

“Постигли смо договор. Верујем да је то добар посао, у интересу су промене које нужно морају да се десе. Истражили смо све алтернативе и опције. Оно што желимо у будућности је да ова влада буде успешна и да испуни очекивања грађана”, рекао је Мустафа.

Према споразуму, влада ће имати 15 министарстава – шест покрету, шест ДСК, три мањинама.

Није речено колико ће припасти Српској листи.

Извршни савет ДСК прихватио је споразум, а исто би требало да уради током дана и покрет Самоопредељење.

На сутрашњој седници скупштине требало би да мандатар Аљбин Курти посланицима представи свој кабинет и затражи подршку.

Очекује се да се потпредседник Самоопредељења Глаук Коњуфца, који је 26 децембра изабран за председника скупштине, повуче са те функције, чиме би уступио место потпредседници ДСК Вјоси Османи.

То место било је “јабука раздора” у преговорима између две странке о заједничком управљању новим сазивом косовске владе.

Подели на: