Најновије вести

Самоопредељење на трећем месту по броју одборника у локалним скупштинама на КиМ

Владајући покрет Самоопредељење премијера Аљбина Куртија трећа је странка по укупном броју освојених одборничких места у локалним скупштинама на изборима одржаним 17. октобра на Косову и Метохији.

 

 

Према коначним резулататима Централне изборне комисије Демократски савез Косова и Демократска партија Косова, две најјаче опозиционе странке у косовском парламенту, освојиле су највише, по 206 одборника у 28 општина и којима албанска и друге несрпске заједнице чине већину.

У десет општина са српском већином највише одборника освојила је Српска листа, укупно 147, а у појединим срединама, попут Лепосавића и Ранилуга, у скупштинама биће само њених одборника.

Покрет Самоопредељење обезбедио је 193 одборничких места у скупштинама 28 општина. Највише одборника добио је у Косовској Каменици, Приштини и Призрену, али без убедљиве већине у скупштинама тих општина.

Алијанса за будућност Косова (АБК) добила је укупно 120 одборника, Социјалдемократска иницијатива (НИСМА) 21 мандат, Алијанса ново Косово имаће осам одборника, док ће независна листа Беким Јашари у Србици имати 10 места.

У првом кругу локалних избора кандидати покрета Самоопредељење за председнике општина нису победили ни у једној средини.

У другом кругу, 14. новембра, покрет Аљбина Куртија имаће кандидате у 12 од 21 општине у којима се избори понављају.

Подели на: