Најновије вести

Шарчевић: Школе и факултети на КиМ раде по плану и програму Министарства просвете Републике Србије

Србија је кроз свој образовни систем најприсутнија у својој јужној покрајини, поручио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

 

И ако другачија него претходних година, настава ће почети на време уз све мере заштите ученика.
“Деца на КиМ раде по плану и програм Министарства просвете Републике Србије и тамо су исти услови, као било где у Сбији”, каже министар.
Ова школска година изглредаће другачије због епидемије корона вируса, каже министар просвете Младен Шарчевића, али ће се одвијати по програму који је прилагођен новонасталој здравственој ситуацији.
“Сва деца од предшколског, закључно са универзитетом раде по наставним плановима и програмима Републике Србије. Ми имамо на КиМ Школску управу, имамо Универзитет, имамо наше људе, ректора, декане”, каже Шарчевић.
Сви отежани услови који су постојали, сада олакшава електронска комуникација, каже министар.
“Наши људи који тамо раде су у коордицији са Канцеларијом за КиМ. Исто су као и у Краљеву, као и у Сомбору, и у Косовској Митровици обезбеђена средства за заштиту, маске. Сви даљи планови за наставу на даљину су исти као било где”, поручује министар.
Шарчевић каже да ће ових дана имати састанке са ректором Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Здравком Витошевићем, везане за наставак школске године.
“Унапред је направљена стратегија, ако се промени здравствена ситуација, а Министарство просвете већ има искуства у томе. Настава на даљину ће се одвијати, као што је то било и у претходном периоду, а неће бити проблема ни са оцењивањем”, поручује Шарћевић.
Циљ је да деца више времена проведу у школи, а за ту опцију заинтересована је већина родитеља.
“Нехумано је рећи да све на даљину може довека. То је нужно зло, а ми ћемо га смањити на минимум. Деца су безбеднија у школи, јер ће имати маске. Набавили смо и 10.000 визира за децу која имају астму”, каже министар.
Он истиче да све школе и факултети, уз предузете мере заштите, крећу са наставом на време.

Подели на: