Најновије вести

Састанак министара ЕУ у Бриселу, припрема терена за могуће отварање кластера у децембру

Министри европских и спољних послова ЕУ расправљаће у уторак о изгледима за отварање нових преговарачких кластера у преговорима са Србијом и о другим предстојећим корацима у процесу приступања земаља Западног Балкана ЕУ, сазнаје РТС у Бриселу.

 

 

Сутрашња дебата на састанку у Бриселу требало би да припреми терен за одлуке које се очекују у децембру, пре свега о могућем почетку преговора са Северном Македонијом и Албанијом, као и о отварању преговарачких поглавља, односно кластера, са Србијом, преносе дипломатски извори.

До ове дебате долази након што је Европска комисија у оквиру годишњег извештаја о Србији препоручила отварање два преговарачка кластера – кластера 3 о конкурентности и инклузивном расту и кластера 4 о зеленој агенди и одрживој повезаности.

Србија већ две године није отворила ниједно преговарачко поглавље због оцене већег броја земаља чланица да није остварен довољан напредак у кључној области владавине права.

Састанак у уторак биће важан показатељ расположења земаља чланица и њихове спремности да прихвате оцену Европске комисије, по којој је Србија направила одређене помаке у владавини права и уједно испунила мерила за отварање кластера 3 и 4, наводе дипломатски извори.

У кластеру 4 груписана су поглавља о животној средини и климатским променама, енергетици, трансевропским мрежама и транспортној политици, док су у кластеру 8 махом поглавља која се односе на финансије, економију и пореску политику.

Европска комисија и земље чланице се надају да би ишод недавно одржаних избора у Бугарској могао да помогне да се пре краја године уклони блокада коју је Софија ставила на преговоре о чланству са Северном Македонијом, због билатералниог спора у вези са тумачењем историје.

Бугарски вето за Скопље је прошле године, посредно, зауставио и преговоре са Албанијом. Због овог спора земље чланице нису успеле ни да се договоре о тексту закључака о проширењу, који прошле године први пут нису усвојени.

Подели на: