Састанак Вучића и Сија у Великом дому народа

Председник Србије Александар Вучић састао се с кинеским председником Си Ђинпингом, на чији позив је допутовао у главни град Кине где се одржава форум “Појас и пут”. Председник Кине примио је Вучића у Великом дому народа у Пекингу и са њим разговарао о билатералним односима. То је њихов шести сусрет.

 

У фокусу разговора, како је раније најављено, биле су пре свега економска сарадња две земље и Косово и Метохија.

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је да Србија има важну улогу у изградњи Инцијативе “Појас и Пут” и да две земље треба да унапреде сарадњу у том оквиру ради веће добробити и просперитета за своје грађане.

Кинески медији су издвојили да је председник Вучић изразио чврсту подршку Иницијативи јер је она донела прави бенефит грађанима Србије.

Вучић је рекао и да је Србија као лојални пријатељ Пекинга подржати Кину у неким кључним питањима.

О даљем развоју билатералних односа српски председник је разговарао и са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине.

“Имао сам изузетну част да разговарам са Вангом Хунингом о даљем развоју билатералних односа и сарадњи у оквиру иницијативе ‘Један појас, један пут’ “, објављено је на инстаграм налогу “Будућност Србије”.

Вучић је додао да је срећан због посвећености државног врха Кине за даље унапређење односа две земље.

Вучић се обратио и на панелу КП Кине “Повезивање међу људима” који је одржан уочи почетка Другог форума “Појас и пут”. Навео је да је Србији важно да сарађује са Кином, јер се ради о великој сили, која за разлику од других, не врши притисак, већ и малим земљама прилази увек с поштовањем.

Нагласио је да сарадња међу људима не сме бити третирана као нека ствар на маргинама, већ да она представља основу за изградњу свих других облика кооперације.

Из обраћања Александра Вучића на панелу КП Кине
Он је, на почетку обраћања, пренео присутнима, да је управо имао састанак са председником Кине и генералним секретаром Комунистичке партије Си Ђинпингом и да је са њим разговарао о веома важним питањима.

“Наставићемо са одличном сарадњом која постоји између наше две земље. Србија је релативно мала земља у југоисточној Европи, са седам милиона становника, и највећа је држава на Западном Балкану. Знам колико има пуно значајнијих играча на међународној арени за Кину него што је Србија. Али има нешто посебно што веже наше две земље и људе, као и КП и СНС, као две највеће странке”, објаснио је Вучић.

Према његовим речима, кинеска политика вођена председником Сијем успела је нешто много више него било ко други у савременом свету.

“Данас можете видети да иако суочена са великим политичким изазовима, притисцима политичких и економских конкурената са запада, Кина не само да постаје све моћнија већ има све више пријатеља широм света”, рекао је Вучић.

Вучић подсећа да је Србија на путу ка ЕУ и истовремено наглашава да има нешто што посебно одликује Кину од других великих сила.

“Када говорите са великим силама Запада увек постоји нека врста притиска са којим се суочавате, а када разговарате са Кином и њеним лидерима суочени сте увек с поштовањем”, нагласио је Вучић.

Ако Пекинг настави и задржи тај приступ према малим нацијама и земљама, став поштовања и међусобног уважавања, то је нешто што читав свет жели да види и стећи ће нове пријатеље и људе који ће подржавати кинеске идеје, додао је Вучић.

Подсетио је да је Србија била међу првим земљама које су потписале иницијативу “Један појас, један пут” и да је протеклих година, заједно са кинеским компанијама, урадила много.

По доласку у Пекинг, Вучић је рекао да је Србији, као малој земљи, указана велика част и поштовање у Кини.

Првог дана посете Пекингу потписано је више споразума и меморандума о сарадњи.

Председник Србије учествоваће на другом Форуму “Појас и пут”, који окупља 40 шефова држава и влада и биће један од тројице лидера који ће говорити на затварању скупа.

Српски председник разговараће и са председником Русије Владимиром Путином.

Подели на: