Најновије вести

Савет безбедности о Косову у четвртак, упркос противљењу Приштине

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће седница Савета безбедности Уједињених Нација (СБ УН) на којој ће бити речи о ситуацији на Косову и Метохији бити одржана 31. октобра упркос покушајима Приштине да се избегне њено одржавање.

 

Ивица Дачић је рекао да је дефинитивно да ће седница бити одржана 31. октобра у СБ УН и да ће он на њој учествовати.

“На крају су ипак представници Приштине обавестили да ће доћи на седницу”, рекао је Дачић.

Истакао је да ће чланице СБ УН упознати са актуелном ситуацијом на КиМ, са бројним инцидентима, са афером око наводног тровања, великим лажима које долазе из Приштине.

“Пренећу ставове председника Александра Вучића да ми желимо компромис, наставак дијалога, али да очигледно са друге стране и даље желе да наметну свој став о признању независности Косова, што је за Србију апсолутно неприхватљиво. Ми желимо компромис и учествоваћемо у наставку дијага ако се створе услови за то, ако се укину таксе”, поручио је Дачић.

Дачић је подсетио да је на основу договора са почетка године предвиђено да се редовна седница СБ УН на којој би се расправљало о извештају генералног секретара о ситуацији на КиМ одржи у октобру.

Према његовим речима, председавајући Јужноафричка Република је ставила седницу у програм рада за октобар и она је заказана за 31. октобар.

“Међутим, неколико дана пре одржавања седнице представници Приштине су се жалили да њима не одговара термин и тражили су одлагање, па је онда званично представница Велике Британије тражила од председавајућег да се та седница ипак одложи због тога што Приштина не може да дође”, навео је Дачић.

Коментаришући информацију да је седница могла да буде одложена, јер према писању медија, амбасадорка привремених институција у Приштини Вљора Читаку није могла да дође на седницу 31. октобра, Дачић је подсетио да није реч о позиву за Читаку, већ за представника привремених приштинских институција.

“Многи указују да је Велика Британија инсистирала на томе зато што је она следећег месеца председавајућа. Али нема сад везе то једно са другим. Оно што је дефинитивно то је да ће седница бити одржана 31. октобра у СБ УН и ја ћу учествовати на тој седници”, истакао је Дачић.

Подели на: