уторак, 17. маја 2022. | 16:46
Најновије вести

Савет безбедности УН о Косову и Метохији

Савет безбедности Уједињених нација у Њујорку разматраће данас Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК, а у фокусу заседања биће последња брутална акција косовских специјалних јединица на северу Косова и Метохије, укључујући и хапшење и напад на особље Мисије УН.

 

Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК обухвата период од 16. јануара до 15. маја ове године и у њему је наведено да озбиљне тензије између Београда и Приштине и даље представљају препреку наставку продуктивног дијалога и да изазивају забринутост међу локалним и међународним званичницима због могућег погоршања стабилности.

Гутереш је затражио да се, без одлагања, уклоне све препреке наставку дијалога и нагласио да су таксе на производе из централне Србије још увек на снази, као и да је председник Србије Александар Вучић најавио контрамере уколико Приштина не укине те таксе.

Генерални секретар УН апеловао је на све стране да се уздрже од запаљивих изјава и провокација које би могле изазвати нереде.

Гутереш је навео и да од претходног извештаја није одржан ни један састанак представника Београда и Приштине под окриљем Европске уније, иако су се крајем априла лидери две стране састали у Берлину на самиту који су организовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

У извештају се наводи да је у последњих шест месеци забележено неколико инцидената у етнички мешовитим срединама, па је средином јануара у селу Новак код Призрена оштећена школа у коју већином иду српска деца, док је нападач, кога су УН идентификовале као Албанца, у фебруару оштетио спомен-плочу двојици српских новинара који су нестали 1998. године.

“12. априла у околини села Доњи Јасеновик одјекнула је експлозија у којој су оштећена два возила и канцеларија”, навео је Гутереш.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић представљаће Србију на седници СБ УН.

Дачић ће у излагању указати на потребу континуираног разматрања питања Косова и Метохије на Савету безбедности УН и неопходност да УНМИК остане ангажован на доследном спровођењу задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом, посебно имајући у виду пораст тензија и нестабилну безбедносну ситуацију у Покрајини.

Последњи упад косовских специјалних јединица на север Косова и Метохије, укључујући и хапшење и напад на особље Мисије УН, биће тема у фокусу заседања, а Дачић ће се, поред тога, осврнути и на низ провокативних акција Приштине, којима се поред непоштовања договореног из Бриселског дијалога, најдрастичније крши

Подели на: