Најновије вести

Савет безбедности УН сутра о извештају о КиМ, Селаковић на седници

Савет безбедности Уједињених нација разматраће сутра редовни шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о ситуацији на Косову и Метохији, а Србију ће на тој седници представљати министар спољних послова Никола Селаковић.

 

 

На седници ће бити разматран Извештај генералног секретара УН о раду Унмика за период од септембра 2021. до марта ове године, а почетак седнице је у 21 сат, по српском времену, најавило је Министарство спољних послова Србије.

У извештају је генерални секретар УН изразио жаљење што је у дијалогу Београда и Приштине досад постигнут само “ограничен напредак” и указао на то да дијалог уз посредовање Европске уније, остаје кључни оквир за нормализацију односа.

Гутерес је охрабрио обе стране да се конструктивно ангажују на постизању конкретних резултата.

“Процес дијалога и напори да се постигне нормализација имају пуну и несумњиву подршку Уједињених нација”, истакао је генерални секретар УН у извештају.

Навео је да је у том погледу кључно задржавање отвореног, транспарентног и инклузивног процеса како би се постигли одрживи споразуми и охрабрио Београд и Приштину да “обезбеде значајно учешће широког круга учесника” у процесу дијалога.

Гутерес је поновио позив влади привремених приштинских институција да, без даљег одлагања, у потпуности примени одлуку Уставног суда привремених приштинских институција из маја 2016. године о имовини манастира Високи Дечани.

То би био важан корак јачању поверења људи у институције, поручио је он.

Гутерес је, такође, упутио позив и Приштини и Београду да наставе сарадњу у оквиру Радне групе за нестала лица.

Позвао је привремене приштинске институције на свим нивоима, организације цивилног друштва и локалне заједнице да и даље раде на стварању амбијента погодног за безбедан, достојанствен и одржив повратак свих интерно расељених лица и повратника и за њихову реинтеграцију.

У шестомесечном извештају о стању на Косову и Метохији наведено је да су председник Србије Александар Вучић и председник владе привремених приштинских институција Аљбин Курти разговарали 6. октобра на маргинама самита Европска унија – Западни Балкан у Словенији.

У извештају се наводи да је након састанка Вучић навео да ће Београд наставити дијалог са Приштином, са фокусом на успостављање Заједнице српских општина, како је предвиђено Првим споразумом о принципима који регулишу нормализацију односа из априла 2013. године.

Уз овај извештај придодат је и извештај о раду Еулекса у истом периоду.

Подели на: