Најновије вести

Себе видим у спорту у свом родном крају, ако то буде могуће

Дејан Вукићевић из Лепосавића први тренер са УЕФА А лиценцом на КиМ и тренутно на месту тренера ФК ”Космет” у овом месту.

Дејан Вукићевић из Дрена, општина Лепосавић, са својих тридесет четири године , најмладји је полазник у својој генерацији тренера ФСС , завршио је курс и стекао звање фудбалског тренера са УЕФА А лиценцом, бави се својим послом у локалном клубу. Овај млади успешни спортски радник говори о развоју спорта, о фудбалу, који је постао његов живот, али и о свом приватном животу који би да живи у свом родном крају на личну и добробит заједнице у којој је потекао.
Лепосавић, 9.септембра- За себе Дејан Вукићевић могао би да каже да је живот посветио спорту, то је област коју најбоље познаје и у којој се најбоље осећа. Из свог родног краја отишао је још као основац, да би се у централној Србији школовао и играо фудбал, а та љубав довела га је до статуса тренутно најмладјег тренера са УЕФА А лиценцом на простору Косова и Метохије. Тренутно ради као тренер у Фудбалском клубу ”Космет”, где најмладјим полазницима школе фудбала преноси своје знање и велико фудбалско умеће.
– Статус који сам постигао ишао је постепено, прошао сам све фазе развоја и сазревања у фудбалској игри и уз помоћ својих предавача, јер на њихову препоруку истрајавао сам у напредовању. Сада сам на позицији тренера у ФК ”Космет” у Лепосавићу и моје знање преносим на младе фудбалере. Ово је један огроман мој лични успех, али ћу покушати да то знање које сам примио од предавача , најеминентнијих у овој области, пренесем на децу са којом радим, каже Вукићевић.
Дејан Вукићевић завршио је средњу туристичку школу, али његова највећа љубав је био и остао фудбал од најмладјих школских дана. Прошао је постепено фазе УЕФА Ц и УЕФА Б лиценце, а на препоруку предавача, коју су у њему видели велики потенцијал и таленат за тренерси рад, одвела га је даље у напредовању до УЕФА А лиценце. Сама едукација трајала је годину дана, подељена у шест модула , који су се одржавали у више градова и није било ни мало лако за рад. Овакву ситуацију нарочито је компликовала епидемиолошка ситуација изазвана Корона вирусом са којом се сви боримо са осцилацијама већ две године.
– Због отежане ситуације узроковане Корона вирусом, било је и теже за рад, а предавања су се одржавала у Београду, Нишу, Крагујевцу , а имао сам и неколико менторисаних пракси у прволигашким клубовима. Све то време, док нисам био овде, моје колеге из клуба су морали да ме мењају, на чему сам и захвалан и то ћу им вратити својим радом.
Овај млади, културни и образовани човек, узор је младим спортистима, а својом посвећеношћу послу , који пре свега воли, показује да се најбоље успева и напредује у послу који се воли. Своје звање тренера стекао је одбраном завршног рада на тему” Вежбе дефанзиве и радње са позиције играча задње линије”. Значај стечене УЕФА А лиценце му отвара врата за рад у иностранству и у велики клубовима, али и прелазак на виши ранг, односно рад са искуснијим фудбалерима. Али његова жеља је да остане овде и своје знање преноси на младје генерације.
– Најсрећнији би био , када би своје стечено знање могао да оставим овде, да не мењам средину, јер у завичају је увек најлепше. Моји неки ближи планови везани су рад у овом клубу, ФК ”Космет”, а за даљу будућност све је неизвесно. Ја сам своју тренерску каријеру базирао на рад са младјим категоријама , сада сам, морам то да нагласим, један од најмладјих , који је био у генерацији УЕФИНИХ тренера и самим тим имам испред себе још много времена да се посветим и раду са сениорима. План ми је да у некој догледној будућности и то остварим, истиче Дејан.
Вукићевић са породицом , супругом , ћерком и сином живи у селу Дрен у општини Лепосавић. Жеља му је да развија своје домаћинство и професионалну каријеру овде на северу Косова и Метохије , где су његови корени и одакле је кренуо у свет по сво знање које је стекао. Поносан је на све оно што је до сада постигао у личном и професионалном смислу, а живот је пред њим и од овог младог човека, завидног спортског радника, треба пуно очекивати у времену које долази. А да би остварио своје циљеве и планове у овој средини, потребно је свакако да му се пруже могућности за напредак и доказивање.
– Све што радим највише је на волонтерској бази, а и мени и супрузи потребан је посао, да би смо овде остали и везали своју будућност за ово подручје. Срећни смо овде и желели би да све своје животне циљеве остварујемо у овој средини. Али, потребно је да нам локална заједница пружи услове да овде радимо и стичемо, а ја конкретно да своје знање преносим на младе генерације фудбалера. Талената има, увек се издвоје, али пре свега потребан је дуг и упоран рад, што у комбинацији са талентом даје успех, каже Дејан.
За сада наставља тренерски посао на стадиону Фудбалског клуба ”Космет”, где ради са децом у узрасту пионира и петлића.

В.Вукојевић

Подели на: