Најновије вести

Сећање на страдале у НАТО агресији, 11 недеља које се не заборављају

Обележава се 23. годишњица НАТО бомбардовања на СР Југославију. Централна церемонија одржана је се на Тргу српских ратника у Краљеву. Србија није више ни џак, ни канта за ударање и Србија ће чувати своју слободу, рекао је председник Србије Александар Вучић додајући да је мир најважнији и замолио све да прекину конфликте широм света.

 

 

Председник Србије Александар Вучић поручио је из Краљева да је пре 23 године кренуо бруталан, језив, злочиначки, нељудски напад на једну малу земљу, која тешко да је некоме нешто скривила, и која никога није напала.

Сећање на страдале у НАТО агресији, 78 дана који се не заборављају

“Та мала земља и њен велики народ хтели су само да буду свој на своме и да чувају своје огњиште. Њих 19 најсилнијих су своју храброст, осионост и ароганцију хтели да покажу на једном малом народу”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, свом својом машинеријом су се острвили и да убију и дух и срце тог непокореног народа, а наш народ није знао ни шта га је снашло.

“Наши су људи неверујући да је могуће да јунаци – њих 19 насрну на једног. Кад кажу да су бранили свет, а нису добили зелено свето од тог света, од УН. Силеџије су тукле једног и када је тај један пао, наставили су да га шутрају. Хоћете да се извинимо што сте тукли нашу децу. Нећемо да клечимо и нећемо да молимо, хоћемо да чувамо сећање на страдале и никада нећемо да заборавимо шта сте нам урадили”, навео је Вучић.

Како је рекао, морамо са њима сада да разговарамо, али не можемо да заборавимо, јер како да заборавимо све страдале.

“Хоћете да после тога сваке године клечимо пред вама и да вам се извинимо што сте нас тукли и што сте нам тукли децу, да би разумели оправданост вашег иживљавања над једном малом земљом и једним поноситим народом. Нећемо да клечимо и молимо, хоћемо да чувамо сећање на страдале никада нећемо заборавити што сте нашој малој земљи и нашем великом народу урадили”, поручио је Вучић.

Посебно је нагласио да се данас обележавају 23 године од почетка НАТО агресије на нашу земљу.

“Агресије, термин који су нам бранили да кажемо годинама и деценијама, а што више никада нећемо да кријемо. Агресија на суверену државу, оснивача Уједињених нација, а без одлуке УН. А, данас се не сећају тога, а и кад се сете – боље да се не сете, јер када се сете, видите да нису случајно то направили, да није била грешка, како смо се надали, већ су планирали, и задовољни су”, указао је.

Зато је наша молба – пустите нас бар 24. марта.

“Да тај један дан жалимо за хиљадама људи које сте убили, да тај један дан у години можемо да чујемо вашу тишину, ућутите на један дан и не вређајте наше жртве, покажите поштовање према слободном и слободарском народу”, рекао је председник Србије.

Присутним грађанима се на церемонији у Краљеву обратио и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик који је рекао да су НАТО бомбе убиле 81 дете и да су морали да виде када су гађали.

“Зашто су нас изабрали да се вежбају над нама, говорили су нам да је хуманитарна операција, а да су деца колатерална штета”, нагласио је Додик.

Очекивао је, како је рекао, да се извину, али они који су тада бомбардовали и сада понављају исте ствари.

“Као да је наишао облак са градом и направио штету. Срби су слободарски народ и не могу опростити, учен сам да праштам, али неке ствари не могу”, истакао је Додик и указао је на последице НАТО бомбардовања и много оних који су потом оболели од карцинома.

Служен парастос погинулима

На почетку Церемоније сећања на жртве НАТО агресије патријарх српски Порфирије служио је парастос погинулима, а потом је одржао беседу. Патријарх Порфирије поручио је НАТО агресија била организовано античовештво почињено према српском народу 1999. године, као и да је непобитно да је 19 НАТО држава учествовало у злочину.

Патријарх српски је рекао да је свако убиство било где у свету трагедија, срамота и пораз читавог људског рода.

“Чињеница је непобитно да је тада 19 држава учестовало у ‘каиновском’ злочину, бомбардовању и разарању нашег народа и земље, праћено медијским фабрикама и трговањима истинама лажима, пласирањем клевета о нама, нашој цркви и нашем народу. Тада смо били суочени са бескрупулозним злом, са силом која ни тада, као ни било када, није узимала у обзир право и правду”, нагласио је патријарх.

Како је рекао, једини критеријум за то су били моћ и сила.

“Зато се молимо за нашу браћу и сестре пострадале у НАТО агресији, као и за све који и данас страдају било где, молимо се за мир у свету. Молимо се данас посебно за престанак сукоба у Украјини, за мир на Блиском истоку, Африци и свуда. Да сви разумеју да смо међусобно сви повезани и једни другима потребни. Сви људи су браћа и сви људи су наш браћа”, поручио је Порфирије.

Присутнима се обратила Бојана Жарчанин из села код Краљева која је 1999. имала 14 година. Како каже са породицом је уживала у пчелињаку када је “сунчан дан заменио мрак”.

“Брат Бојан задобио је тешке повреде и носи и данас гелер поред срца, отац и стриц имају видне повреде, а ја сам остала без ноге”, рекла је Бојана на Академији поводом годишњице НАТО бомбардовања.

Како је напоменула успела је да се опорови, заврши факултет и добије дете.

“НАТО бомба нам је одузела радост и здравље. Можда ћу да им опростим, али нећу да заборавим. Не дај Боже да нам се икад рат догоди”, нагласила је Бојана Жарчанин.

Обележавању 23. годишњице од почетка НАТО агресије, присуствовали су и председник Скупштине Србије Ивица Дачић, премијерка Ана Брнабић и чланови њеног кабинета, као и председница РС Жељка Цвијановић.

Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан пре 23 године. Није прецизно утврђено колико људи је погинуло за 78 дана бомбардовања.

Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

СРЈ је нападнута под изговором да је кривац за неуспех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија.

Готово да нема града у Србији који се током 11 недеља напада бар неколико пута није нашао на мети снага НАТО-а.

Подели на: