Најновије вести

Сећање на великог спортисту и пријатеља

Одржан други по реду Меморијални шаховски турнир”Светозар Света Влаховић”

 

 

У склопу Видовданских свечаности у Грачаници је одржан други по реду Меморијални шаховски турнир у знак сећања на директора УНИД”Панорма-Јединство” и истакнутог шахисту Светозара Свету Влаховића.

У овој древној игри надметали су се бројни шахисти са Косова и Метохије, али и остатка Србије, и за све њих поменути турнир био је више од игре. Постоје особе које и након физичког одласка не престају да постоје и зраче у мислима и сећањима свих који су имали ту срећу да их упознају и друже се са њима. Један од њих био је и Света Влаховић, а то су потврдили бројни његови пријатељи са којима је поред шаховске табле делио још много тога у животу и, како су многи од њих рекли, заувек ће га памтити као великог спортисту и пријатеља.

На крају целодневног надметања, у којем је учествовало око 40 шахиста, прво место на Меморијалном турниру ”Света Влаховић” припало је Бобану Богосављевићу, други је био Данило Милановић а трећи Дејан Пикула. Сва тројица поменутих су велемајстори. Поред њих, награде су добили најмлађи и најстарији учесник турнира. Да за будућност ове древне игре на овим просторима не треба бринути потврдио је најмлађи учесник турнира дванаестогодишњи Сергеј Милосављевић, који је једва чекао да почне такмичење и покаже шта зна.

Други по реду Меморијални шаховски турнир ”Светозар Света Влаховић” партијом шаха отворили су начелник Косовског управног округа Срђан Поповић и председник Привременог органа града Приштине Новак Живић.

-Другу годину заредом домаћини смо бројним шахистима из свих крајева Србије. Радује чињеница да је више учесника него прошле године, и оваква спортска дружења и окупљања су изузетно значајна. Посебно, јер турнир носи име врсног шахисте Свете Влаховића, човека који је са ових простора. Чињеница да се турнир организује за време Видовданских свечаности говори да на Косову и Метохији чувамо успомену на њега и не заборављамо све оно што је урадио када је овај спорт у питању. Ми као Округ, заједно са Привременим органом општине Приштина, настојаћемо да и убудуће помажемо овакве спортске манифестације, рекао је Поповић.

Уочи почетка турнира са пуно емоција о Свети Влаховићу говорио је Момчило Трајковић, председник организационог одбора шаховског турнира.

-Наша обавеза је да организовањем овог меморијалног турнира одамо почаст и памтимо нашег драгог пријатеља који је заслужан што је шах у овој нашој средини добио такве димензије. Данашњи одзив заинтересованих играча то најбоље потврђује, рекао је Трајковић

Организатори Меморијалног турнира ”Светозар Света Влаховић” су Шаховско спортско удружење ”Видовдан”, УНИД ”Панорама-Јединство”, Дом културе ”Грачаница”. Организовање турнира помогли су и Косовски управни округ, Привремени орган општине Приштина, Општина Грачаница, Канцеларија за правне послове Момчила Трајковића.

М.Ч.

Подели на: